Declarația a fost făcută de Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, notează Noi.md
Potrivit lui, doar prin intermediul unor asociații de agricultori, producătorii vor putea să negocieze prețuri mai bune și pentru materia primă, dar și pentru produsele finale.
”Toți agricultorii din Republica Moldova, indiferent că crește grîu, că face ierburi, că face producție ecologică, că produce struguri, că produce vin, toți muncesc extraordinar și produsele sînt de o calitate absolut deosebită. Noi avem o foarte mare problemă la capitolul vînzare. Cînd noi moldovenii ajungem să vindem ceva este practic un dezastru. Și vă spun de ce. Pentru că noi, moldovenii, deloc nu sîntem asociați, noi nu avem nici grupuri de producători, noi nu avem nici cooperative și cînd ajungem să tragem linia după munca asta asiduu depusă de fiecare agricultor noi vedem că nu cîștigăm nimic pentru că fiecare agricultor merge și își cumpără singur toate îngrășămintele și tot ce folosește în procesul de agricultură și el le cumpără pentru a lui 300-400 de hectare, le cumpără la prețurile cele mai înalte, sau le ia în datorie pînă în toamnă cu prețuri în general cu sute de procente adaos comercial la dînsele și cînd merge să le vîndă iarăși merge să le vîndă singur. Asta este formula insuccesului definit și dacă noi ne asociem măcar la nivel de grup de producători o să vedeți că cheltuielile de producere vor scădea pentru că vom participa împreună 4,7,8 vom cumpăra îngrășămintele alea, în cantități mult mai mari cu alt timp de prețuri și la vînzare că atunci cînd formezi un lot din 2 sau 3 mii de tone de cereale negociezi altfel la prețuri. Eu nu descopăr acum bicicleta dragi colegi, acestea sînt formulele de succes a colegilor noștri agricultori din țările din UE, asta este formula de succes”, a declarat Bolea.
Totodată acesta a menționat că fiecare an pentru producătorii de cereale este o loterie în care ori cîștigi, ori pierzi.
”Nu va exista asociere, credeți-mă că va fi practic imposibil să facem față concurenție. La grîu, la cereale, adaosul comercial este de 2, 3 sau în anii buni de 5%. A fost anul 2021, care a fost ca un cîștig la loterie, au fost cantități foarte mari de cereale și au fost prețuri foarte mari de vînzare. Asta nu poartă caracter permanent, pentru că dacă facem o analiză la anii pînă în 2021 și la anii de după 2021 o să vedem că în realitate vorbim despre un dezastru din punct de vedere economic. Cu foarte mare greutate fiecare agricultor își acoperă cheltuielile sale de producere prin vînzarea de produse”, a mai declarat ministrul.
Preluat de la: Noi.md