Anul viitor va fi decisiv pentru avansarea parcursului european al Republicii Moldova în vederea deschiderii negocierilor pentru aderare la UE, iar România va oferi tot sprijinul necesar în acest sens. Declaraţia a fost făcută de ministru al Afacerilor Externe de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, după întrevederea cu şeful diplomaţiei moldoveneşti, Nicu Popescu.
„Republica Moldova este statul vecin Ucrainei, care este cel mai expus şi cel mai afectat de efectele acestei agresiuni absurde. România va fi permanent alături de Republica Moldova atunci când va fi nevoie. Vom găsi sursele necesare pentru a face faţă tuturor provocărilor. Asigurarea securităţii energetice a Republice Moldova necesită măsuri nu doar imeditate, şi extinderea pe termen mediu şi lung al reţelelor de interconectare”, a declarat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.
În acelaşi timp, Nicu Popescu, ministrul moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a apreciat că doi parcursul european al ţării noastre este promovat atât de ambasorul Republicii Moldova, cât şi cel al României.
„Lucrează împreună pentru a promova interesul ţării noastre, pentru a consolida libertatea, democraţia Republicii Moldova. Interacţiunea fără precedent a diplomaţiilor noastre, împreună cu eforturile şefilor de stat Maia Sandu şi Klaus Iohannis, a guvernelor, a legislativelor, au permis să fortificăm parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi să întărim comunitatea noastră de limbă, istorie şi cultură. Constat că datorită acestor eforturi comune, relaţia noastră cu Bucureştiul este cea mai apropiată şi puternică din ultimele trei decenii”, a constatat Nicu Popescu.
În timpul vizitei la Chişinău, ministrul român, Bogdan Aurescu s-a mai întâlnit cu preşedintele ţării Maia Sancu, cu premierul Natalia Gavriliţa, dar şi cu preşedintele Parlamentului Igor Grosu.
Şeful Legislativului a exprimat recunoștință pentru sprijinul oferit țării noastre în astfel de domenii precum securitatea energetică, infrastructură, apărare. Recent, România a oferit ţării noastre sprijinul bugetar direct în valoare de 10 milioane de euro, care va fi utilizat pentru procurarea de gaze naturale și cărbuni, dar și pentru măsuri de eficiență energetică. Totodată, până la sfârșitul anului curent, urmează a fi debursată suma de 25 milioane de euro pentru proiecte în educație și administrație publică. De asemenea, Aurescu s-a întâlnit cu preşedintele Maia Sandu şi premierul Natalia Gavriliţa.
Preluat de la: Publika.md