BNM a decis cum va arăta moneda comemorativă dedicată medicilor

Consiliul de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), la propunerea Comitetului executiv al instituției, a aprobat conceptul de design al monedei comemorative dedicate medicilor.

Potrivit BNM, s-a optat pentru lucrarea semnată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

Proiectul de design reprezintă imaginea a doi medici pe fundalul hărții Republicii Moldova, redând neprețuita dedicație a lucrătorilor medicali din țara noastră.

Moneda „Medicul meu – eroul meu” va fi bătută din argint.

Conceptele de design au venit din partea cetățenilor după ce, în vara anului curent, Comitetul executiv al BNM a decis să dedice o monedă lucrătorilor din domeniul sănătății și a invitat publicul să participe la elaborarea design-ului. 

La comisia de selecție au ajuns 25 de concepte care au corespuns criteriilor, fiind alese 8 lucrări, prezentate spre consultare și specialiștilor din domeniul sănătății.

Proiectele de design au fost evaluate de o comisie formată din experți de la BNM, Comisia Națională de Heraldică, Uniunea Artiștilor Plastici, Muzeul Național de Istorie a Moldovei etc.

Totodată, au fost colectate opinii, în cadrul unor focus-grupuri, de la specialiști din domeniu: Agenția Națională de Sănătate Publică; Institutul de Medicină Urgentă; Spitalul Clinic Republican; Spitalul Municipal ”Sfânta Treime”; Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale;  Compania Națională de Asigurări în Medicină; Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu” etc.

Criteriile de bază pentru selectarea conceptelor au fost originalitatea, creativitatea și coerența elementelor de design, astfel încât să fie posibilă executarea acestora pe suprafața monedei. Fiecare participant a putut prezenta un singur concept, fiind obligat să respecte drepturile de autor și cele conexe.

 


Preluat de la: Publika.md