Bicicleta şi trotineta sunt privite drept un mijloc de transport sigur pe timp pandemie. Mai ales că odată cu relaxarea măsurilor de restricţie, troleibuzele şi autobuzele din Capitală sunt un adevărat focar de infecţie.
Vadim Rusu este profesor de Biologie la USM. De când a început pandemia acesta vine la muncă doar cu bicicleta.
„Cât a fost perioada asta de restricţie era mai liber şi mai confortabil, acum e mai complicat. Bicicliştii trebuie să fie foarte atenţi, să monitorizeze situaţia, altfel…”, a spus Vadim Rusu, profesor de Biologie la Universitatea de Stat din Moldova.
„Trotuarele sunt foarte rele, de aceea suntem nevoiţi să mergem pe drum. Din păcate la noi, infrastructura nu este deloc pregătită pentru biciclete. Trebuie să fii de trei ori mai atent când mergi”, a menţionat un alt bărbat.
Una din puţinele piste pentru biciclişti este destinată şi transportului public şi se află pe strada Puşkin din Capitală. Chiar şi aşa, să pedalezi pe aici este o adevărată provocare, asta deoarece nu toţi şoferii se conformează regulilor.
Amenzile pentru şoferii care circulă pe banda destinată transportului public şi bicicliştilor se ridică la 1.500 de lei. Am încercat două zile la rând să dăm de viceprimarul Capitalei responsabil de domeniul urbanistic, Victor Chironda, însă acesta nu ne-a răspuns nici la apeluri, nici la mesaje. Nici cei de la Inspectoratului Naţionale de Securitate Publica al IGP nu au fost cooperanţi.
Ofiţerul de presă, Natalia Golovco, ne-a spus că în weekend aceştia nu muncesc şi nu ne poate oferi date despre accidentele cu implicarea bicicliştilor.
Preluat de la: Publika.md