Oficialii din Belarus au vorbit despre folosirea armelor de foc de către forțele de ordine în timpul protestelor care au loc împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko.
Astfel, potrivit lui Yuri Karaev, ministrul de Interne al Belarusului, în cazul unor acte de sabotaj ori acțiuni teroriste care au loc în timpul protestelor, se pot folosi – ceea ce publicația rusă care îl citează, Vzglyad, numește – „armament militar”.
„Utilizarea acestora se aplică în primul rând cu scopul de a suprima acțiunile infractorilor, atunci când toate celelalte metode au fost epuizate”, a precizat oficialul din Belarus, în cadrul unui interviu.
Karaev a subliniat că nu va fi deschis focul împotriva protestatarilor pașnici ci împotriva celor care vor comite „acțiuni de sabotaj ori terorism” sau „atacă un ofițer de poliție”. „Ei trebuie opriți cu tot arsenalul disponibil: de la forța fizică la arsenalul militar”, a mai menționat ministrul de Interne de la Minsk.
Belarus, ca pe vremea lui Ceaușescu: Teroriști și „agenturi străine”
Notă autor: Sigur că termeni precum „acțiuni de sabotaj” și „terorism” sunt relativi și nu fac altceva decât să lase la latitudinea celui înarmat și oficialilor din Belarus introducerea protestatarilor în aceste zone.
E suficient să ne amintim că opoziția din Belarus a făcut un apel la grevă generală în întreaga țară pe fondul protestelor împotriva lui Lukașenko. În cazul în care acesta din urmă decide că o astfel de acțiune se încadrează în „sabotaj”, Armata și forțele de ordine vor deschide focul împotriva întregii populații?
Una din caracteristicile dictaturilor e paranoia. Asemenea României în 1989, la începuturile Revoluției din decembrie, când Nicolae Ceaușescu rupt de realitatea acelor vremuri acuza „agenturi străine” – de parcă nu Securitatea, brațul înarmat al partidului controla granițele – și securiștii vorbeau de sute, poate mii de „turiști străini” (n.a. – nu există nicio dovadă, nici în arhive, nici în afara lor cu privire la prezența unor turiști străini care să îl răstoarne pe Ceaușescu, ci doar conspirații puerile), așadar, un asemenea scenariu are loc și în Belarus, la mai bine de 30 de ani de la evenimentele din România.
În cadrul interviului menționat, ministrul de Interne al regimului lui Lukașenko susține că în jur de 1.000 de persoane au încercat să pătrundă în Belarus, dar, „din fericire pentru noi și din păcate pentru ei”, autoritățile au reușit să îi împiedice.
Totodată, Aleksandr Lukașenko a acuzat de mai multe ori un complot al serviciilor de informații străine și al unor actori internaționali pentru destabilizarea Belaruslui și îndepărtarea sa de la putere.
Preluat de la: Timpul.md