Bătuţi de soartă şi de pedagogi. Un copil de la un centru de reabilitare socială din Capitală ar fi fost agresat de către o angajată a instituţiei

Situaţie neclară într-un centru de reabilitare socială a copiilor din Capitală. Pe internet au apărut imagini cu un minor culcat la podea şi un adult lângă el, iar cel care le-a postat susţine că minorul ar fi fost bătut. Imaginile au fost ulterior șterse de pe rețelele de socializare.

Incidentul s-a produs la centrul de reabilitare socială „Casa Gavroche” din Capitală. Conducerea instituției ne-a declarat că s-a întâmplat acum două săptămâni, dar nu este vorba de violență. Mai exact, copilul, care se află la centru de peste opt ani, făcea isterie, iar femeia care apare în imagini este un pedagog.

„Nu a fost bătut. Acolo a fost cu totul altceva. Nu s-a întâmplat nimic deosebit. Copilul este așa, cu niște probleme. Când se enervează face scene de isterie, dar până la urmă noi trebuie să-l liniștim. Dacă nu-l liniştim, dacă nu-l cuprindem, el poate să iasă afară, să izbească, să trântească”, a spus managerul centrului de reabilitare, Galina Jîcu.

Avocatul Poporului Maia Bănărescu susțină însă că deși băiatul are probleme de sănătate mentală, pedagogul este pasibil de pedeapsă disciplinară.

„Astfel de comportament nu se acceptă, nici ca metodă de educaţie, nici ca metodă de liniştire a unui copil. Este violenţă. Violenţa nu se aplică şi nu are scuze. Urmează să mă sesizez şi eu să vedem care este situaţia”, a afirmat avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu.

Cazul a ajuns şi în vizorul autorităţilor municipale. Şefa interimară a Direcţiei pentru protecția drepturilor copilului, Valentina Volontir, ne-a spus că instituţia pe care o conduce a fost sesizată imediat după producerea incidentului. Angajata centrului va fi sancționată disciplinar.

„Copilul respectiv are probleme de sănătate şi se află la evidenţa medicului psihiatru de mai mulţi ani. Continuă să fie evaluată activitatea centrului de plasament. Psihologul din cadrul direcţiei va evalua absolut toţi copiii la capitolul dacă se depistează elemente de abuz din partea angajaţilor”, a comunicat șeful interimar al Direcției pentru protecția drepturilor copilului, Valentina Volontir.

Valentina Volontir ne-a mai spus că băiatul primeşte tratament medicamentos, iar în ultima perioadă starea lui de sănătate s-a agravat. Direcţia pentru protecția drepturilor copilului va solicita ca elevul să fie spitalizat pentru o anumită perioadă de timp. Am încercat să discutăm şi cu pedagogul care apare în imagini, dar managerul centrului de reabilitare a refuzat să ne ofere datele de contact.


Preluat de la: Publika.md