Avocatul Poporului, ÎNGRIJORAT de agravarea situației epidemiologice din țară. APELUL lui Cotorobai către cetăţeni şi autorităţi

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, este îngrijorat de agravarea situației epidemiologice din țară și situația în care se află sistemul de sănătate, după mai mult de trei luni de la începutul crizei sanitare în Republica Moldova.

„Populația nu a tratat această amenințare pentru sănătatea și securitatea publică cu seriozitatea, atenția și responsabilitatea cuvenită. Inclusiv din acest motiv s-a ajuns la etapa actuală, care impune o schimbare de abordări și atitudini pentru a face față crizei și a o depăși cu cât mai puține pierderi de vieți omenești, dar și pentru a nu indice în colaps sistemul medical pe cale să cedeze presiunii și efortului la care a fost supus de la începutul epidemiei. Situația la care s-a ajuns demonstrează, totodată, ce urmări poate avea ignorarea de către factorul politic a tuturor recomandărilor medicilor din țară și ale OMC privitor la modalitatea de gestionare a epidemiei”, a menţionat Avocatul Poporului.

Mihail Cotorobai cheamă populația să respecte cu strictețe regulile de protecţie împotriva COVID-19.

„Din cauza lipsei de disciplină și iresponsabilității am ajuns la 406 de îmbolnăviri pe zi și vom putea rămâne mult timp o țară din zona roșie, închisă pentru toată lumea din jur”, a precizat Avocatul Poporului.

Totodată, Avocatul Poporului a venit şi cu un îndemn către autorităţi: „Să analizeze minuțios în cadrul Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică evoluțiile de ultimă oră și să adopte măsurile necesare pentru ameliorarea situației. Experiența altor state care au atins rezultate favorabile în contracararea COVID-19 ar putea fi edificatoare pentru Republica Moldova”.


Preluat de la: Publika.md