Avertismentul Băncii Centrale de la Moscova: Rusia rămâne fără forță de muncă din cauza mobilizării lui Putin

Guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a avertizat că țara se confruntă cu o lipsă tot mai mare de forță de muncă în urma înrolării a peste 300.000 de civili în timpul recentei campanii de mobilizare a Ministerului Apărării, decretată de președintele Vladimir Putin. 

„Mediul extern pentru economia rusă rămâne dificil și limitează semnificativ activitatea economică. Rata șomajului din Rusia se află în prezent la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată”, a transmis Banca Centrală a Rusiei. 

În aceste condiţii, capacitatea de a extinde producția în economia rusă este limitată în mare măsură de condițiile de pe piața muncii. De asemenea, creșterea salariilor în termeni reali ar putea depăși, în curând, creșterea productivității. 

Elvira Nabiulina a mai declarat că, potrivit estimărilor, inflația anuală în Rusia ar urma să scadă de la rata actuală de 12% până la o valoare cuprinsă între 5 și 7% în cursul anului 2023, iar apoi va reveni, în 2024, la nivelul de dinainte de război. 

Recent, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că ar fi fost luat în considerare un alt val de mobilizare, dar a subliniat că nu vorbește în numele Ministerului Apărării, lăsând practic deschisă posibilitatea unei noi chemări la arme a bărbaților.


Preluat de la: Publika.md