Cercetătorii încearcă să stabilească dacă există o legătură între severitatea bolii Covid-19 sau chiar rata mortalității și gradul de poluare a aerului. Un director din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății spune că au început deja să transmită mesaje către țări sau regiuni cu grad foarte ridicat de poluare, în care avertizează că mortalitatea Covid-19 ar putea crește, potrivit unui articol publicat în The Guardian, scrie digi24.ro.
Pacienții cu forme severe de Covid-19 prezintă o mai mare probabilitate de a avea boli respiratorii sau cardiovasculare preexistente, iar studii solide făcute în ultimele decenii arată că există legătură între poluarea aerului și bolile de inimă și plămâni. Așa că se naște întrebarea dacă aerul poluat, care oricum ucide anual șapte milioane de oameni, este un accelerator pentru răspândirea coronavirusului, scrie publicația britanică.
Suprapunerea unor zone cu grad ridicat de poluare, cum este nordul Italiei, peste harta cu locurile cele mai lovite de Covid-19 este evidentă, iar unele studii preliminare indică o legătură între cele două. Pe de altă parte, între epidemia SARS din 2003 și aerul poluat s-a stabilit deja o legătură, mai scrie The Guardian.
„Nu avem încă dovada că cele două sunt direct legate, dar știm că dacă respiri aer poluat ai șanse mai mari să fii afectat mai sever”, a declarat dr. Maria Neira, director de sănătate publică în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.
„Am început să dăm mesaje țărilor în care le spunem că, dacă încep să aibă cazuri de Covid-19, să-și întărească măsurile de pregătire în orașele cu poluare ridicată, pentru că s-ar putea să se confrunte cu o mortalitate ridicată”, a mai spus directorul OMS.
Poluarea aerului poate afecta în trei moduri, arată studiile. Cel mai bine înțeleasă este rata ridicată a deceselor în rândul pacienților cu boli de inimă sau plămâni, cauzate de poluarea aerului. De asemenea, particulele poluante pot inflama plămânii, ușurând astfel instalarea unui virus. În fine, particulele poluante pot fi chiar ele purtătoare, vectori de transport ai coronavirusului.
Studiile de până acum nu ajuns în forma finală, de publicare în revistele științifice. Pentru ca ele să treacă de toate filtrele până la publicare, de obicei durează între șase luni și doi ani. Dar aceste observații inițiale ridică o problemă care poate juca un rol serios în înțelegerea și combaterea răspândirii coronavirusului.
Un studiu realizat de o echipă de la Universitatea Harvard a descoperit că poluarea aerului are legătură cu o rată crescută a deceselor provocate de Covid-19. Un alt studiu care a analizat date provenite din Europa a concluzionat că un nivel ridicat de poluare poate fi „unul dintre cei mai importanți contributori” la morțile cauzate de coronavirus. În Italia coronavirusul a fost descoperit în probele de aer poluat prelevate de cercetători, dar nu se știe încă dacă virusul era capabil de infectare.
Cercetătorii avertizează însă că probabilitatea nu este o dovadă, iar corelațiile nu sunt legături de cauzalitate.
Preluat de la: Publika.md