Aureliu Ciocoi: "Moldova s-a pomenit într-o veritabilă criză politică, fapt ce împiedică dezvoltarea ţării"

Moldova s-a pomenit într-o veritabilă criză politică, fapt ce împiedică dezvoltarea ţării. Declaraţia a fost făcută de premierul interimar Aureliu Ciocoi la o emisiune televizată. Ciocoi mai spune că partenerii externi, printre care FMI, BERD şi BEI, aşteaptă învestirea unui nou Cabinet de Miniştri şi că  doar Banca Mondială este dispusă să ne ajute în condiţiile unui guvern interimar.

„Ceea ce avem noi la ora actuală este o veritabilă criză politică. Noi nu putem semna acum memorandumul cu FMI, pentru a ne asigura că în viitorul apropiat Republica Moldova va mai beneficia de tranşe financiare. Banca Mondială este dispusă şi deschisă în a găsi o soluţie pentru a veni cu ajutoare în Republica Moldova inclusiv în condiţiile unui guvern interimar.”, a comunicat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

Ciocoi a mai spus că Moldova pierde timp preţios din cauza luptelor politice şi că acest lucru afectează dezvoltarea ţării.

„Este foarte mult de lucru şi am pierdut timp enorm, preţios, în conflicte politice interne, reglări de conturi politice, în loc să ne concentrăm pe dezvoltarea ţării.”, a afirmat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

Dacă nu va fi învestit un nou Guvern şi se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate, premierul interimar a precizat că bugetul pentru 2021 nu prevede cheltuieli pentru organizarea scrutinului. De aceea, vor fi alocaţi bani din fondul de rezervă.

„CEC nu are bani pentru desfăşurarea alegerilor, respectiv banii trebuie deblocaţi de către Guvern. De unde să ia Guvernul banii?, din fondul de rezervă care este singurul la ora actuală disponibil pentru cheltuieli neprevăzute. Potrivit legii bugetului este fixat la cifra de 161 de milioane de lei. Deja CEC a stabilit cifra de 114 milioane. Facem o matematică simplă: în fondul de rezervă, după alegerile anticipate, va rămâne puţin de tot.”, a menţionat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

Republica Moldova are un Guvern interimar de aproape o lună şi jumătate, după demisia fostului premier Ion Chicu în 23 decembrie. Deşi Chicu a propus-o pe vicepremierul pentru Reintegrare, Olga Cebotari, să asigure interimatul funcţiei de prim-ministru, preşedintele Maia Sandu l-a numit pe Aureliu Ciocoi.   Săptămâna viitoare expiră termenul în care candidatul la funcţia de premier, Natalia Gavriliţa, trebuie să prezinte în faţa deputaţilor programul de guvernare şi echipa cabinetului de miniştri. Trei fracţiuni: PSRM, PAS şi Platforma DA au anunţat că nu vor vota învestirea noului Guvern, pentru a provoca alegerile anticipate.


Preluat de la: Publika.md