Potrivit chirurgului, cel mai des alimentația incorectă și o dietă nesănătoasă poate fi cauza unei boli de inimă.
”Bolile cardiovasculare continui să fie cele mai frecvente în întreaga lume. Avem mai multe motive și de fapt este o combinație între stilul modern de viață și genetica. Bolile cardiovasculare de cele mai multe ori apar din cauza alimentației incorecte, dietei nesănătoase cu produse bogate cu grăsimi saturate, sare, zahăr. O influență negativă o are și fumatul, stresul cronic sau stresul continuu face ca sistemul cardiovascular să slăbească și menține o inflamație cronică în organism. Pe de altă parte oamenii care sînt supuși stresului continuu sînt atrași și de alte vicii precum fumatul și alcoolul”, a declarat Aureliu Bătrînac.
Totodată, acesta a enumerat principalele simptome care ar trebui să motiveze o persoană ca să se adreseze la un medic cardiolog.
”Primul simptom, cel mai des întîlnit este o oboseală constantă, brusc cu omul înțelege că nu mai are aceiași putere și nu mai poate să facă eforturile fizice care le făcea înainte. Această oboseală progresează și poate să apară chiar și după niște eforturi mici. Acest lucru arată că inima nu mai reușește să pompeze bine sîngele ar trebui să mergeți la un consult medical. Un alt simptom este respirația dificilă, sau cum îi mai spune noi dispnee. Atunci cînd omul nu poate să respire cu tot coșul pieptului și are dificultăți în respirație cînd merge denotă faptul că ar trebui să meargă la medic. Un alt simptom este palpitația inimii, atunci cînd ea se zbate mai frecvent decît de obicei, asta ar însemna 90-100 de bătăi pe minut, sau pot să apară dereglări a ritmului cardiac. Încă un simptom este acumularea de lichid. Edemele la nivelul gleznelor, picioarelor se umflă dar dacă progresează ele pot să fie chiar și la nivelul abdomenului atunci cînd starea e cu mult mai avansată. Inima slabă nu reușește să pompeze sîngele și din acest motiv lichidul se reține mai mult în organism”, a spus chirurgul.
Potrivit lui Aureliu Bătrînac, dese ori oamenii nu știu să fac diferența între durerea de inimă și o nevralgie.
”Durere toracică, mulți oameni o descriu ca greutate în coșul pieptului, poate să fie de diferite geneză. Inima poate să reflecte și o durere în general în torace, dar această senzație de arsură, senzația de apăsare apare mai des la un efort fizic, în timp ce în cazul durerilor nevralgice aceste simtome apar mai des în repaus cînd stai culcat în pat, cînd ai făcut o mișcare mai bruscă și dacă începi să analizezi de obicei durerile cardiace sînt localizate mai mult în mijlocul pieptului, după stern, aceste dureri pot să se răspîndească în mandibulă, de obicei se răspîndesc în mîna stîngă, pe cînd durerile de natură nevralgică, sau din cauza deformării de coloană vertebrale mai mult sînt localizate anume în partea stîngă și omul poate să spună: uite punctul ăsta mă doare. Pe cînd atunci cînd este o durere de inimă omul arată cu palma larg deschisă și spune „uite aici mă strînge, aici mă înnădușă”, a spus specialistul.
Preluat de la: Noi.md