Potrivit înregistrării, lista PAS va fi deschisă de Igor Grosu, Dorin Recean, Doina Gherman, Nicu Popescu și Marcel Spătari.
Mai apoi ar urma Veronica Roșca, Mihai Popșoi, Vladimir Bolea, Liliana Nicolaescu și Anastasia Nichita.
Pe numărul 11 ar fi Nicolae Botgros, urmat de Constantin Cheianu.
În continuare – Dan Perciun, Ludmila Adamciuc, Lilian Carp, Maria Acbaş, Viorel Bostan și Emil Ceban.
Pe poziția 21 s-ar afla deputatul Radu Marian, urmat de Mihail Druță.
Lista continuă cu Marcela Adam, Sergiu Lazărenco, Maxim Potîrniche, Larisa Novac, Ion Groza, Maria Gonța, Valeriu Robu și Ersilia Qatrawi.
Următorii zece ar fi Virgiliu Pîslariuc, Natalia Davidovici, Roman Cojuhari, Igor Chiriac, Marina Morozov, Ana Călinici, Alexei Baragoi, Ilie Ionașcu și Nicolae Dragănuț.
Pe locul 41 s-ar afla Vasile Grădinaru, apoi – Dorian Istrati, Adrian Belîi
Adrian Cheptănari, Artemie Cătănoi, Tatiana Cucuietu, Ana Butucia, Galina Drăgan, Artur Bija, Adrian Baluțel, Eugen Sinchevici și Iurie Livinschi.
Pe locul 55 – Ion Babici, pe 56 – Igor Talmazan, iar următorii – Angela Pojoga, Veronica Cupcea, Veronica Briceag și Liliana Grosu.
Potrivit materialului audio, pe lista s-ar mai regăsi Iurie Cojocari, Adrian Talmaci, Tatiana Rotari, Inga Burlacu și Victor Agrici.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, confirmă că el și prim-ministrul Dorin Recean vor fi primii doi pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile parlamentare din această toamnă. „E firesc”, a declarat oficialul.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, este pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate pentru alegerile parlamentare din toamnă. Anunțul l-a făcut chiar demnitarul, care a dezvăluit dacă va fi sau nu printre primii 20 de candidați din partea PAS.
Campioana Moldovei, Anastasia Nichita, fotbalistul Maxim Potîrniche, dar și rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, Emil Ceban, vor fi pe lista PAS la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Aceștia au fost prezentați pe 7 iulie, de liderul partidului, Igor Grosu.
În octombrie 2024, vicecampioana olimpică și polițista de frontieră Anastasia Nichita s-a arătat nemulțumită de rezultatele cu privire la referendumul pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Propun să fie retrase toate pașapoartele românești la cei care au votat „Nu”, pentru Uniunea Europeană, iar moldovenii din Europa care au votat împotrivă să fie deportați în Republica Moldova sau mai bine în Siberia”, a menționat atunci campioana.
Și Ludmila Adamciuc, fondatoarea organizației „Prietena Mea”, căreia Maia Sandu i-a donat premiul de 30 mii de euro va fi pe lista PAS la parlamentare, alături de rectorul UTM, Viorel Bostan și omul de afaceri din diasporă, Iurie Cojocaru.
La 16 iunie, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a prezentat mai multe personalități publice care vor candida pe listele PAS la alegerile parlamentare din acest an. Printre candidații anunțați se numără fostul ministru al Muncii, Marcel Spătari, celebrul dirijor și violonist Nicolae Botgros, jurnalistul Constantin Cheianu, precum și antreprenoarea Maria Acbaș din Comrat.
Consilierul președintei Maia Sandu, Igor Zaharov, a confirmat, pentru UNIMEDIA, că șefa statului l-a invitat pe Constantin Cheianu să candideze la alegerile parlamentare din 28 septembrie pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).
Deputatul PAS, Lilian Carp, a declarat că Biroul politic este responsabil să ia decizii cu privire la lista electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate: „Maia Sandu poate avea simpatie pentu cineva anume, dar important este cum decide Biroul”.
De cealaltă parte, deputatul PAS Vasile Grădinaru a recunoscut că „PAS a rugat-o insistent pe Maia Sandu să ajute la îmbunătățirea listei electorale pentru parlamentare”
Republica Moldova își va alege Parlamentul pe 28 septembrie 2025. O decizie în acest sens a fost aprobată de deputații PAS.
Fracțiunea BCS a cerut ca alegerile parlamentare să aibă loc la finele lunii iulie, cea mai apropiată dată posibilă din punct de vedere legal, potrivit președintelui fracțiunii, Vlad Batrîncea. Amendamentul propus de Radu Mudreac nu a fost susținut, însă, în Comisia juridică.
În luna martie, Igor Grosu a declarat că alegerile parlamentare din acest an vor avea loc în toamnă. „Trebuie să fim foarte pregătiți și interconectați”, a menționat atunci speakerul.
Tot atunci, deputatul PAS, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare pentru Economie Buget și Finanțe, a confirmat, în cadrul emisiunii UNInterviu pentru UNIMEDIA, că alegerile parlamentare ar putea avea loc în septembrie 2025.
În luna noiembrie 2024, Olese Stamate spunea că ne așteaptă o vară fierbinte, politic vorbind. Moldova se pregătește de alegeri parlamentare, iar acestea ar urma să fie organizate cel târziu în luna septembrie 2025.
La 11 iulie 2021 în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate, fiind cel de-al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenței țării. Cetățenii au ales astfel o nouă componență a Parlamentului – organul legislativ al statului. După procesarea voturilor, trei formațiuni au acces în Parlament: PAS – 52,80%, BCS – 27,17%, Șor – 5,74%.
Preluat de la: Unimedia.info