Universitatea care a efectuat săpăturile a declarat că descoperirile sînt esențiale pentru înțelegerea erelor antice din America de Sud.
Fosilele reptilei dispărute, Puentemys mushaisaensis, aveau o lungime de aproximativ 1,5 metri și au fost găsite în municipalitatea muntoasă Socha din nord-estul țării. Descoperirea a fost unică în regiunea andină, întrucît cele mai apropiate săpături ale acestei specii se află la sute de kilometri distanță, în apropierea Mării Caraibelor. „Găsirea lor la 500 de kilometri mai la sud ne permite să reconstruim și să înțelegem cum erau peisajele din nordul Americii de Sud în timpul erei paleocenului și eocenului”, a declarat paleontologul Edwin Cadena, care a condus studiul.
Studiul fosilelor de broască țestoasă uriașă va ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine trecutul acestei regiuni, care a fost cîndva o creastă joasă cu lacuri interconectate. Aceste descoperiri vor furniza date esențiale despre viața sălbatică și condițiile climatice care existau în vremurile străvechi. Cu toate acestea, descoperirea evidențiază, de asemenea, amenințările cu care se confruntă animalele sălbatice și artefactele istorice din cauza activității umane și a schimbărilor climatice. Protejarea și conservarea habitatelor în care se găsesc astfel de fosile importante devine din ce în ce mai importantă în fața unui mediu în schimbare și a impactului tot mai mare al omului asupra naturii.
Preluat de la: Noi.md