Atac cibernetic asupra spitalelor din Cehia, în plină pandemie de COVID-19

Mai multe spitale cehe au informat recent că au fost ţinta unor tentative de atacuri cibernetice la care au reuşit să reziste. „Situaţia este acum calmă, am înregistrat incidente punctuale care au fost dejucate“, a declarat vineri ministrul ceh al sănătăţii Adam Vojtech.

Spitalele din oraşele Olomouc şi Ostrava, din estul Cehiei, precum şi alte instituţii, au anunţat apoi că au fost ţinta unor atacuri, care au eşuat, împotriva sistemelor lor informatice. Agenţia naţională cehă pentru securitate informatică şi cibernetică Nukib a avertizat joi împotriva unor posibile atacuri „în următoarele zile”. Nukib nu a precizat de unde puteau să provină aceste atacuri.  

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea în legătură cu „atacurile cibernetice răuvoitoare” care au vizat spitale din Cehia ce luptă împotriva noului tip de coronavirus, informează AFP şi Reuters.  

„În timp ce lumea luptă împotriva pandemiei de COVID-19, atacurile cibernetice răuvoitoare, care perturbă capacitatea spitalelor şi sistemelor de sănătate ce furnizează servicii esenţiale, riscă să aibă efecte mortale”, a subliniat Pompeo.  

„Oricine se angajează într-o asemenea activitate trebuie să se aştepte la consecinţe”, a atenţionat el.   Într-un raport publicat anul trecut, Agenţia Nukib a desemnat Rusia şi China drept ţările care reprezintă cea mai mare ameninţare pentru securitatea cibernetică cehă.  

Cehia a reuşit să menţină numărul infecţiilor şi deceselor provocate de COVID-19 la nivele relativ coborâte şi se pregăteşte să reintre în normal, în anumite domenii.  Înaintea altor ţări, cehii au închis graniţele în ambele sensuri, inclusiv pentru miile de muncitori care lucrează în vecini, în Austria şi Germania şi au impus carantină de 14 zile tuturor celor veniţi din străinătate.  

Ca şi Slovacia vecină, Cehia a impus obligativitatea purtării măştii medicale în public. Abia de câteva zile această măsură a fost relaxată în unele cazuri, de pildă pentru cei care… aleargă de unii singuri în pădure sau merg pe bicicletă, dar la distanţă mare de alţi biciclişti.  

Guvernul ceh intenţionează să elimine treptat, până pe 8 iunie, măsurile restrictive impuse în industria hotelieră şi de retail ca urmare a pandemiei noului coronavirus, a anunţat marţi ministrul industriei şi comerţului, Karel Havlicek, la încheierea şedinţei de guvern, transmite dpa.

Începând de luni, afacerile meşteşugăreşti, pieţele săptămânale şi dealerii de automobile au primit permisiunea să îşi reia activitatea, scrie adevarul.ro

Magazinele de vânzare cu amănuntul mai mici şi apoi cele mai mari urmează să se redeschidă, la interval de două săptămâni.   Cehii au aflat că vor putea bea bere la restaurant începând de luni, 25 mai, dar numai la terasă, urmând ca interiorul localului să le devină accesibil la începutul lunii iunie.    Restaurantele, hotelurile şi marile centre comerciale sunt ultimele care vor primi undă verde să îşi redeschidă porţile.

Guvernul de la Praga aduce veşti bune şi artiştilor: spectacolele de teatru şi alte evenimente cu până la 50 de participanţi ar urma să fie din nou accesibile publicului începând cu a doua săptămână a lunii iunie.  

Premisa pentru eliminarea restricţiilor este continuarea evoluţiei pozitive a situaţiei epidemiologice, a avertizat ministrul sănătăţii, Adam Vojtech. Acesta a solicitat să fie respectate în continuare normele de igienă şi de distanţare socială, subliniind că depinde de fiecare individ ca măsurile să poată fi relaxate conform planificării.  

Obligaţia de a purta mască în public rămâne însă valabilă.   Pe măsură ce apar însă noi informaţii despre calendarul revenirii la normal, apar şi semnale că pentru unele firme este prea târziu. Potrivit unui articol apărut pe pagina de net a radioului public cehesc, este posibil ca 25% din cârciumi şi restaurante să nu-şi mai deschidă uşile.

Unii se străduiesc totuşi să vadă în acest sfârşit un nou început. Şeful asociaţiei Prague City Tourism, Petr Slepicka, spune că această criză poate fi un „restart”, oferind Pragăi ocazia să se despartă de supraturism şi de turismul alcoolic, de tineret, care a sufocat-o până la pandemie, graţie curselor low-cost şi firmelor de cazare de tip Airbnb. 

Citeste mai mult: adev.ro/q8zlub


Preluat de la: Publika.md