Astăzi moldovenii îl sărbătoresc pe Sfîntul Vasile

Sfîntul Vasile este considerat ocrotitorul săracilor și bolnavilor. La Catedrala Nașterii Domnului, un sobor de preoți, în frunte cu mitropolitul Moldovei, Vladimir, oficiază liturghia Sfîntului Vasile. La finele acesteia, tradițional, mitropolitul îi seamănă pe toți cei prezenți cu orez,grîu, bomboane și bănuți, ca să aibă parte de un an bogat.

Potrivit datelor „Registru”, în Moldova 65 204 bărbați poartă numele Vasile,Vasilie, Vasilii, Vasea, iar 5362 femei au numele Vasilisa, Vasilița, Vasilina.

Vasile din Cezareea Cappadociei, cunoscut sub numele Vasile cel Mare este unul dintre cei mai importanți părinți ai bisericii ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini. Sfîntul Vasile s-a născut în Pont în jurul anului 329.

Conform tradiției, în ajunul Anului Nou pe stil vechi și a zilei Sfîntului Vasile, în Moldova se merge cu „Plugușorul”. În ziua Sfîntului Vasile, se merge pe la case cu „Semănatul” și cu „Sorcova”, aruncînd cu boabe de grîu, grăunțe de porumb, ovăz și bincuvîntează familia. Semințele care cad în curte sau locuință simbolizează credința într-un an mai prosper și o roadă bogată.


Preluat de la: Noi.md