Noul sit, intitulat 'Ecosisteme de coastă și marine ale Arhipelagului Bijagós – Omati Minho', include o serie de habitate costiere și marine, printre cele mai bine conservate ecosisteme marine și zone intertidale din întreaga regiune.
Situat în largul coastei Africii de Vest, Bijagós este singurul arhipelag deltaic activ de pe țărmul african de la Atlantic și unul dintre puținele existente la nivel global. Regiunea este cunoscută pentru biodiversitatea sa remarcabilă și pentru legătura profundă cu modul de viață tradițional al comunităților locale.
Potrivit UNESCO, situl adăpostește o gamă variată de specii rare și amenințate, printre care țestoase verzi și cu carapacea din piele (Dermochelys coriacea), lamantini vest africani și diverse specii de delfini. În fiecare an, peste 870.000 de păsări de țărm migratoare poposesc sau iernează în arhipelag.
Ecosistemele arhipelagului includ mangrove, terenuri mlăștinoase și arii intertidale vitale pentru fauna marină. Regiunea găzduiește, de asemenea, specii rare de plante, o biodiversitate piscicolă și importante colonii de păsări.
Insula Poilao, parte a arhipelagului, este recunoscută la nivel global ca loc de cuibărit pentru țestoasele marine, în special pentru țestoasa verde, constituind un punct central al eforturilor regionale de conservare.
Întinzându-se pe o suprafață de peste 10.000 kilometri pătrați, arhipelagul include întinse bancuri de nisip și zone mlăștinoase. Din cele 88 de insule și insulițe care-l compun, doar circa 20 sunt locuite permanent.
Preluat de la: Noi.md