În timpul celei de-a doua săptămîni a campaniei, au fost descoperite petroglife datînd din epoca bronzului. Petroglifele au fost găsite la aproximativ 3,5 kilometri de satul Aktogai , la poalele unor creste înalte. Acestea au o înălțime de pînă la doi metri și o lungime de peste 15-20 de metri. Desenele înfățișează în principal viața de zi cu zi și perspectivele oamenilor din acea perioadă. Despre aceasta scrie Arkenews cu referire la presa locală.
Unul din voluntari a menționat că desenele descoperite sînt foarte neobișnuite și necesită un studiu mai aprofundat din partea arheologilor. Experții estimează vechimea petroglifelor la peste 4.000 de ani, dar sînt necesare cercetări suplimentare pentru a determina momentul exact al creării lor.
Kuaniș Daurenbekov, directorul Departamentului de protecție și restaurare a monumentelor istorice și culturale, și-a anunțat intenția de a efectua o expertiză de stat și de a acorda noilor petroglife statutul de obiect de importanță națională sau internațională pentru protecția și includerea lor în lista obiectelor protejate de stat.
Pentru arheologii locali, această descoperire este unică, deoarece astfel de petroglife nu au mai fost găsite în această regiune. Însă ele au fost deja găsite în alte regiuni. De exemplu, picturile rupestre din Munții Karatau, în sudul Kazakstanului, care au o mare importanță istorică și geografică. Ele datează din Evul Mediu și din mileniul II î.Hr. Aceste imagini reflectă credințele religioase, obiceiurile și modul de viață economic din acele vremuri.
Este interesant faptul că multe dintre stînci au sculptate scene de vînătoare de ibex cu cîini și prinderea de păsări. Imaginile cu păsări și alte animale predomină printre petroglife și poartă o anumită încărcătură simbolică.
Preluat de la: Noi.md