Ansamblul JOC la 75 de ani de activitate

75 de ani de dans, veselie şi voie bună cu profesionalism! În 1945, la scurt timp după încheierea celui de-al doilea Război Mondial, la Tiraspol s-a înfiinţat Ansamblul Naţional Academic de Stat de Dansuri Populare „Joc”. Cu ocazia aniversării, la Turnul de Apă din Chişinău a fost expusă o colecţie inedită de costume purtate la spectacole şi fotografii din arhiva ansamblului care a dus numele ţării peste tot în lume.

Cel mai de vază conducător artistic al ansamblului a fost Vladimir Curbet, a cărui măiestrie a dus colectivul pe cele mai înalte culmi ale succesului. Baletul Naţional „Joc” a susţinut până acum peste 7 mii de spectacole în ţară şi în străinătate, în faţa a milioane de spectatori. Iar costumele dansatorilor sunt păstrate şi în prezent.

„În vistieria noastră o să găsiţi circa 3000 de exemplare de costume, de-a lungul istoriei Jocului în aceşti 75 de ani au fost montate circa 80 de dansuri.”

Din imensa colecţie au fost selectate cele mai reprezentative ţinute.

„Am încercat să aducem şi costumele dansurilor din diferite popoare, cum sunt cele ungureşti, ucraineşti, ruseşti, avem dansuri bulgăreşti, tot ce este în repertoriul ansamblului.”

Tot în cadrul expoziţiei, vizitatorii au posibilitatea să admire fotografiile și materialele video din arhiva ansamblului și a Muzeului de Istorie a orașului Chișinău. Expoziţia s-a deschis în 21 august şi durează o lună.

 


Preluat de la: Publika.md