Totodată, conform articolului 6 alin. (1) din Legea nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, informațiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare în ceea ce privește caracteristicile produsului alimentar.
„Se constată faptul utilizării siropului invertit în calitate de ingredient la fabricarea diferitor produse de cofetărie și patiserie, acestea fiind comercializate sub denumirea de: „Медовик”, „Медовый” etc. (denumirea produsului provine de la cuvîntul „Мед” – miere în limba rusă). În mod greșit ,denumirea produsului îi sugerează consumatorului că la fabricarea produsului s-a utilizat mierea naturală, dar, în realitate, aceasta a fost înlocuită cu Sirop invertit cu aromă de miere.
„Drept urmare, utilizarea în denumirea produselor a cuvintelor ,,Miere artificială” este incorectă și interzisă, precum și în denumirea produselor fabricate din acestea, care i se asociază consumatorului cu utilizarea mierii naturale în calitate de ingredient.
Responsabilitatea privind informarea consumatorului îi aparține exclusiv operatorului din domeniul alimentar”.
În acest context, ANSA a venit cu o cerință față de toți operatorii din domeniul alimentar, care etichetează siropul invertit și comercializează sub denumirea de ,,Miere artificială” să întreprindă toate măsurile pentru modificarea etichetei în conformitate cu cadrul legal, astfel încît să nu inducă în eroare consumatorul.
Operatorii din domeniul alimentar, care nu se vor conforma legislației alimentare în vigoare, riscă amenzi în suma pînă la 25.000 lei.
Preluat de la: Noi.md