Reformă constituțională, s-au pseudo-reformă?
Într-o postare la comentariul mei din presă cu privire la preconizata reformă constituțională inițiată de Dodon, ex-președintele Curții Constituționale, V.Pușcașu, a socotit de cuviință să-mi adreseze întrebări, dar și reproșuri. Reproduc postarea stimatului constituționalist:
D-le A.Țaranu ! Cu toată stima și respectul pe care eu îl am față de Domnia Voastră, dar vreau să vă pun o singură întrebare: ,,Chiar vă place batjocura față de Constituție, admisă de unii reprezentanți ai clasei politice și a unor instituții statale care folosesc lipsa mecanismelor juridice de consolidare a suveranității și independenței R.M.,, Dacă nu respectați statalitatea R.M. atunci recunoașteți deschis acest eveniment. . Constituționaliștii vorbesc de mai mulți ani despre întroducerea în Constituție a mecanismelor necesare de funcționare normală a ramurilor puterii și care ar exlude crizele, abuzurile, blocările etc Sau aceste probleme nu vă interesează.
Mai departe urmează răspunsul:
D-le V.Pușcașu! De obicei nu polemizez pe FB. Sunt marcat de o apreciere dată rețelelor de socializare de marele intelectual european Umberto Eco: «Rețelele de socializare dau cuvântul unor legiuni de imbecili». Dar în cazul D-stră fac excepție și încerc să formulez un răspuns punctual, chiar dacă și succint:
1. Întrebarea care mea-ți adresat-o dacă îmi „ place batjocura față de Constituție, admisă de unii reprezentanți ai clasei politice și a unor instituții statale care folosesc lipsa mecanismelor juridice de consolidare a suveranității și independenței R.M”, are un răspuns univoc – nu, defel nu-mi place! Numai că comentariul meu în presă și la care faceți referire, este cu totul despre altceva. Și anume despre aceea că președintele Dodon este cel mai neindicat personaj pentru a propune și a ghida procesul de modificare a Constituției. Fiindcă președintele Igor Dodon, dintre toți reprezentanții clasei politice moldovenești, își bate joc cel mai pregnant de cea ce se numește suveranitatea și independența statului Republica Moldova. Cazul recent cu „президент Приднестровья” a pus capac la batjocura față de acest stat. Pe D-stră, constituționalistul și patriotul-statalist moldovean V.Pușcașu, nu vă deranjează această batjocură? Judecând după faptul că ați acceptat să deveniți membru al comisiei constituționale dodoniste, defel nu vă deranjează!
2. Acum despre afirmația D-stră ușor provocatoare: ,, Dacă nu respectați statalitatea R.M. atunci recunoașteți deschis acest eveniment”. Permiteți-mi, d-le V.Pușcașu, să vă răspund cu o întrebare. Dar din ce considerente poate fi respectat un stat devenit de aproape trei decenii captiv intereselor unui grup îngust de escroci, oligarhi-mafioți, agenți de influență și spioni a fostei metropole coloniale? Un stat care nu este capabil să garanteze realizarea intereselor vitale a majorității covârșitoare a cetățenilor săi, n-are de ce să fie respectat. Încercarea de a invoca patriotismul fals în favoarea unui stat falimentar este pasibilă de acuzare la complicitate hoțească. Modificarea Constituției sub bagheta unei guvernări oligarhice nu va duce la „introducerea în Constituție a mecanismelor necesare de funcționare normală a ramurilor puterii și care ar exclude crizele, abuzurile, blocările etc”, dar va contribui la o consolidare și mai mare a dominației oligarhiei. Doar un naiv politic, s-au un servant al oligarhiei poate admite o reformă constituțională autentică în regimul Dodon.
Anatol Țăranu / https://www.facebook.com/taranu.anatol/posts/3545705732127301
Preluat de la: Timpul.md