Amendamentele la legea ONG propuse de socialiști sunt mai restrictive ca în Rusia sau Belarus

 

Sunt pur și simplu șocat de amendamentele pe care le propune Vasile Bolea la proiectul de lege cu privire la ONG. Dacă sunt susținute, legislația din domeniul ONG-urilor din Republica Moldova va fi mai restrictivă și mai dură decât cea din Rusia, Azerbaijan sau Belarus.

Le iau pe rând.

1) Se introduc de facto interdicții absolute de a comenta/promova politici publice. Asta s-ar numi ”lobby politic” și, respectiv, este interzisă. De exemplu, un ONG din domeniul protecției mediului nu poate critica un proiect de lege care este împotriva mediului ambiant. Sau un ONG din domeniul sănătății nu poate critica un proiect de lege care promovează fumatul. Dacă o fac, e ”lobby politic” și acest lucru este interzis.

Așa ceva nu era, între altele, nici în proiectul promovat de Plahotniuc în 2017. Mai mult decât atât, astfel de interdicții nu există nici în Rusia, Azerbaijan, Belarus. Nu știu dacă există în Coreea de Nord…

2) Se instituie un control al statului asupra veniturilor. Acest lucru este contrar principiilor democratice conform Raportului privind finanțarea asociațiilor, adoptat de Comisia de la Veneția în cea de-a 118-a sesiune plenară (Veneția, 15-16 martie 2019).

3) Se interzice monitorizarea alegerilor și a campaniilor de către ONG-uri. Adică Promo-Lex de facto nu ne va mai putea monitoriza alegerile.

4) Se lărgește aria de activități care pot fi prestate de ONG-urile create de partide acestor partide. Nu doar legat de consolidarea capacității organizaționale.

5) Se exclude interdicția conținută în proiect de a face agitație electorala. Adică nu mai este interzisă expres agitația electorala de către ONG-uri, inclusiv fundații. Prevedere specială pentru ca fundația ”Din Suflet” al Galinei Dodon să poată face agitație pentru Igor Dodon.

6) Se exclude posibilitatea/dreptul ONG-urilor de a se expune pe marginea programelor partidelor si candidaților în alegeri.

Nici un amendament nu poate fi susținut și acceptat.

Eu sper că PD nu le va susține și va vota proiectul în versiunea inițială. Or, dacă se votează amendamentele lui Vasile Bolea, e clar că spunem adio de la cele 30 de milioane de euro de la UE. Și nu doar la asta…


Sergiu Litvinenco / facebook.com

 


Preluat de la: Timpul.md