„În perioada 03.04.2025 – 15.04.2025, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate două focare de pestă porcină africană (PPA): un focar la porci domestici, în localitatea Rădenii Vechi, raionul Ungheni și un focar la 9 cadavre de mistreți, în localitatea Lozova, raionul Strășeni.
În focarele de Pestă porcină africană au fost introduse măsuri de carantină și stabilite zonele de protecție și supraveghere. Specialiștii efectuează controlul rezervoarelor sălbatice, controlul mișcării animalelor în interiorul țării și screening-ul porcilor domestici și al populațiilor de mistreți.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor avertizează că eminența riscului de apariție a focarelor de PPA, atât la porci domestici, cât și la mistreți, rămâne în continuare un pericol și, prin urmare, îndeamnă populația și toți fermierii să nu utilizeze resturile alimentare de origine animală în hrana porcinelor și să respecte, cu strictețe, măsurile de biosecuritate pentru a preveni răspândirea virusului”, se arată în comunicatul ANSA.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a informat, la 16 martie, despre identificarea unui focar de Pestă porcină africană (PPA) la o fermă comercială de porcine amplasată în extravilanul localității Roșcani, raionul Anenii Noi.
Comisia pentru Situații Excepționale Anenii Noi a fost convocată de urgență, pe data de 17 martie, după ce la o fermă din satul Roșcani din raion a fost depistat un focar de pestă porcină africană. Drept urmare a riscurilor constatate, CSE a decis ca toți porcii crescuți la fermă, circa 65 de mii, să fie sacrificați.
Cetățenii din Roșcani și Calfa din Anenii Noi au protestat la gropile în care se îngroapă 65 de mii de porci infectați cu pesta africană. „Opriți îngroparea, ce ne facem când vin căldurile”, au strigat oamenii.
Procesul înhumării a celor 65 de mii de porci infectați cu pestă porcină africană a început, arată mai multe imagini video postate pe rețelele de socializare.
Ministerul Mediului a venit cu precizări despre procesul înhumării a celor 65 de mii de porci infectați cu pestă africană. „Limitele gropii de gunoi au fost ridicate în plan pentru a proteja teritoriile învecinate și au fost instalate semne de delimitare a perimetrului. Zona roșie va fi îngrădită prin instalarea unui gard de protecție”, a scris instituția pe rețele.
Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, susține că înhumarea celor 65 de mii de porci infectați cu pestă africană va duce la „importuri masive”. „Lovitură a primit un producător autohton”, a scris acesta pe rețele.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță finalizarea măsurilor de eradicare a celor două focare de PPA, înregistrate la mijlocul lunii martie, în cadrul a două ferme de mari dimensiuni, din Anenii Noi. „Toate porcinele au fost sacrificate”, se arată într-un comunicat.
Preluat de la: Unimedia.info