Votul de joi din Parlament a demonstrat încă o dată că situația în cadrul Partidului Democrat nu este nicidecum roz și tot mai mulți reprezentanți ai formațiunii încep să se întrebe dacă decizia de a crea o coaliție cu PSRM și cu Igor Dodon a fost cea mai bună soluție pentru viitorul partidului. Situația economică tot mai precară, care poate culmina într-o răzvrătire a populației, îi prinde pe democrați la guvernare și, respectiv, responsabili pentru tot ceea ce se întâmplă, în timp ce puterea lor de luare a deciziilor este foarte mică.
Apropierea Partidului Democrat de socialiști reprezintă o problemă politică majoră pe termen lung pentru formațiune deoarece le subțiază extrem de mult electoratul. Pe de o parte, votând proiecte de genul creditului cu Rusia, sau alte inițiative discutabile ale socialiștilor, care îndepărtează Republica Moldova de la standardele europene și de la implementarea Acordului de asociere, pe care Pavel Filip promitea să-l continue, PDM rămâne fără electoratul de centru-dreapta, pro-european, care migrează, astfel spre rivalii politici de la Blocul ACUM. Apropo, probabil astfel și se explică revenirea, chiar dacă deocamdată ușoară, a Platformei Demnitate și Adevăr în sondaje.
Pe de altă parte, dacă PDM speră că prin migrarea spre stânga va prelua o parte din electoratul de pe acest eșichier politic se înșeală amarnic. Pe lângă PSRM, care încearcă să „privatizeze” stânga, aici se mai „bălăcesc” câteva partide mai mici precum Partidul Șor, Partidul lui Renato Usatîi, Partidul Comuniștilor și altele care urmăresc cu atenție orice greșeală a socialiștilor și încearcă să scoată dividende politice. De aceea, PDM nu are nicio șansă pe această direcție.
Iar „centrismul”, o „doctrină” practic inventată de fondatorii PDM, în realitate nu există. Probabil mai ținem minte cu toții de câte ori a eșuat PDM în fața electoratului cu această viziune politică, până când, începând cu 2009, a participat activ la formarea coalițiilor de centru-dreapta.
Pe lângă faptul că își pierde electoratul din cauza lipsei unei viziuni politice clare, PDM va rămâne în memoria cetățenilor și ca forța politică vinovată, alături de socialiști, pentru criza economică ce se face tot mai vizibilă. Oficial în Republica Moldova există o coaliție de guvernare. Cel puțin asta văd cetățenii seara la televizor și citesc ziua pe rețelele de socializare. Faptul că Partidul Democrat este privit de „parteneri” doar ca mașină de vot și practic nu are nicio influență la luarea deciziilor, care, de fapt, se adoptă la președinție, oamenii nu cunosc. Și nici nu prea-i interesează. Ei știu că de vină este guvernarea, deci și Partidul Democrat.
În aceste condiții, PDM va ieși din alianța cu PSRM fără electorat, dezorientat și vinovat de toate relele. Tot mai mulți deputați ai acestei formațiuni au început să înțeleagă gravitatea situației și par să dea înapoi. Nu în zadar Igor Dodon a vorbit și joi la postul său de televiziune – NTV despre probabilitatea alegerilor anticipate și a arătat din deget inclusiv, sau în mod special, democraților.
Este de la sine înțeleasă strategia lui Pavel Filip și a conducerii de vârf și de onoare a PDM că e mai bine să stea în Parlament încă 2-3 ani, până la următoarele alegeri, decât să-și riște acum fotoliile. Ceilalți deputați PDM ar trebui însă să înțeleagă că dacă Dumitru Diacov, de exemplu, este la vârsta când își poate lua la revedere de la cariera politică, ei ar trebui să lase portița deschisă. În plus, nu toți au dosare penale cu care pot fi șantajați. De aceea ar trebui să se gândească, cel puțin ei, la viitorul acestei formațiuni, dacă liderii partidului se gândesc doar la propriul viitor.
Mihai ȘTEFĂNESCU
Preluat de la: Timpul.md