Alexei Navalnîi, cel mai vocal critic al liderului rus, a fost arestat pentru 30 de zile după ce a fost reținut duminică seară pe aeroportul Şeremetievo, la câteva minute după întoarcerea la Moscova. Arestarea s-a făcut la solicitarea şefului poliţiei, pe motiv că Navalnîi nu a respectat termenii eliberării condiţionate. Procesul s-a desfăşurat chiar în secţia de poliţie.
„Unii mă filmează, alţii stau în sală şi asta se numeşte „ședință deschisă a instanței din Himki” care examinează problema arestării mele la cererea șefului poliției. De ce ședința de judecată are loc la secția de poliție? Nu înţeleg!”, a spus Alexei Navalnîi.
Deşi Navalnîi era însoţit de un avocat, poliţiştii care l-au preluat la aeroport nu i-au permis acestuia să-l însoţească la secţia de poliţie.
Disidentul a revenit acasă din Germania, la cinci luni de la otrăvirea sa în Rusia cu o substanţă neurotoxică de tip noviciok. Poliţia a reţinut în jur de 70 de susţinători de-ai lui Navalnîi care veniseră să îl întâmpine la aeroport.
Reținerea lui Navalnîi a fost criticată dur de Uniunea Europeană şi de statele membre ale UE. Şi președintele Consiliului European, şi secretarul de Stat american au cerut punerea în libertate a lui Navalnîi.
Țările baltice au propus impunerea de sancțiuni împotriva Moscovei dacă activistul nu va fi eliberat. De cealaltă parte, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul încearcă să abată atenția de la problemele sale atunci când comentează reținerea lui Navalnii. Lavrov a mai declarat că până în prezent Rusia nu a primit din Germania dovezi ale otrăvirii lui Alexei Navalnîi.
Preluat de la: Publika.md