Agricultorii moldoveni, la protest:”Ne usucă seceta pe deplin. Autoritățile vin doar cu promisiuni”

Agricultorii moldoveni din centrul și sudul țării au ieșit la protest. Recolta le-a fost afectată de secetă și grindină, iar acum cer autorităților să-i susțină pentru că situația în care au ajuns este dezastroasă. Întrucât autoritățile nu au reacționat la protestele lor, cu drapele tricolore și tractoare, agricultorii au venit, joi seara, la Chișinău. Atât șeful statului, cât și premierul moldovean au venit doar cu promisiuni, nu și soluții concrete pentru a-i ajuta, spun agricultorii. Astăzi, protestatarii sunt deciși să ajungă în Piața Marii Adunări Naționale.

După câteva zile de proteste în mai multe raioane din țară, fermierii din Cantemir, Leova, Căușeni, Ștefan-Vodă au decis să vină la Chișinău. Speră în capitală să fie auziți atât de autorități, cât și de reprezentanții misiunilor diplomatice și organizațiilor străine care ar putea să se implice în soluționarea problemelor lor.

”Ne usucă seceta pe deplin. Un gram de grâu, orz nu am putut strânge. Mazărea a crescut doar 5 cm. Nu avem nici o susținere, nu ne vede nimeni și mă tem să nu fim și amenințați”, spune un agricultor protestatar din sudul țării.

”Nu avem nici o sămânță pentru anul viitor”

”În regiunea noastră situația este foarte proastă. Nu avem nici o sămânță pentru anul viitor. Nu știu cum ne vom descurca. Am luat credite, îngrășăminte. Suntem într-o mare sărăcie. Suntem într-o țară agrară. Autoritățile măcar să ne încurajeze, să ne spună ceva, să rezolvăm această problemă. Chiar așa se poate? Așa atitudine față de popor?”, se întreabă mai mulți agricultori de la Leova și Cantemir, ieșiți la protest.

La Leova, fermierii au și blocat un traseu, zilele trecute.”A venit poliția să ne amendeze. Nu este normal. Protestul este autorizat. Trei tractoare au blocat drumul pentru 20 de minute. Avem aici sute de tractoare, trebuia pe toate atunci să le punem în drum”.

”Ne-au promis ajutor de vreo 500 lei (cca 25 euro). Este o bătaie de joc. Spuneau că va fi pâine în acest an. De unde, dacă nu avem grâu, poate puțin să scoatem din floarea soarelui”. ”Mai avem o problemă. Sămânța care ajunge la agricultori vine din a treia mână. 170 de euro sacul pentru un hectar, în funcție de câte plante sădești. Prețul este foarte mare”, se plâng fermierii din sudul țării.

Iar pentru a-i determina pe agricultori să renunțe la proteste, premierul moldovean, Ion Chicu a mers joi la Căușeni și Ștefan Vodă. Producătorii agricoli nu s-au lăsat însă convinși.

Premierul moldovean:”Anul viitor vom aloca bani din buget pentru restabilirea sistemelor de irigare”

Ion Chicu recunoaște că sectorul agricol necesită susținere masivă din partea statului și promite să fie găsiți bani pentru sisteme de irigare.”Au fost discutate inițiativele de soluționare a problemelor din agricultură, precum restabilirea sistemelor de irigare, a sistemelor antigrindină, dar şi plantarea fâşiilor forestiere”.

”La Ștefan-Vodă, doar în 2020 au fost afectate peste 23 mii de hectare de teren agricol, iar suma pierderilor depășește 185 milioane lei. Cel mai mult au suferit culturile de grâu, orz și rapiță. Statul a aprobat alocarea compensațiilor pentru 141 de producători din raion, în valoare totală de peste 25 milioane lei. Anul viitor vom aloca bani din buget pentru restabilirea sistemelor de irigare din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni. În caz contrar, va trebui să alocăm zeci de milioane de lei pentru compensarea pierderilor în fiecare an”, susține premierul moldovean.

Ion Chicu s-a referit și la protestele agricultorilor, menționând că nu e loc aici de ”imixtiuni politice”.

Potrivit șefului Cabinetului de Miniștri, este nevoie de cca 135 miln euro pentru revitalizarea sistemelor de irigare din Republica Moldova.

Compensații pentru agricultori

Să spunem că, agricultorii moldoveni care au întregistrat pierderi din cauza secetei și grindinei, pot beneficia de compensații. Cererile pot fi depuse de fermierii care dețin cel puţin jumătate de hectar de culturi agricole şi care au fost afectaţi de grindină sau secetă în proporţie de cel puţin 60 la sută, anunță Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură. Pentru despăgubirea femierilor, din buget vor fi scoase 100 de milioane de lei.

În jur de 180 000 de hectare cu semănături de toamnă au fost grav afectate de secetă, iar prejudiciul ajunge la peste 900 de milioane de lei. Șeful statului, Igor Dodon declară însă că securitatea alimentară a țării este asigurată. Până în prezent, au fost recoltate peste 440 de mii de tone de cereale. Iar în rezerva statului mai sunt peste 500 de mii de tone. Dodon vorbește totuși despre pierderile mari ale agricultorilor, menționând că pentru export, nu vor avea mai nimic.

Președintele moldovean susține că a discutat problema fermierilor moldoveni și cu ambasadorul Federației Ruse în R.Moldova. Dodon își dorește, într-un an electoral, ajutor umanitar din partea Moscovei pentru fermierii, afectați de secetă.

Platforma DA a cerut demisia ministrului Agriculturii, iar Partidul Acțiune și Solidaritate anunță un protest pentru duminică, la care sunt invitați și agricultorii să-și spună păsul.

https://www.rfi.ro/ 

 


Preluat de la: Timpul.md