În același timp, prezentatorul emisiunii și invitatul său au fost de acord că o astfel de situație cu orele de gardă zilnice numeroase ale medicilor este anormală, pentru că un medic nu poate sta treaz 24 de ore din 24, iar dacă i se aduce un pacient, mai ales unul pe urgență, trebuie să își facă treaba calitativ, mai ales cînd este vorba despre pregătirea pentru operație sau de efectuarea operației propriu-zise, existînd riscul de a greși. Iar în cazul operației propriu-zise, riscurile cresc semnificativ, pentru că omul nu este o mașină. Și la fel cum un pilot nu poate fi trimis la zbor fără să se odihnească și fără să fie examinat de comisia medicală, la fel și medicul trebuie să se odihnească, pentru că nu poate sta în picioare 24 de ore din 24 la o muncă atît de grea și riscantă. Nici un om nu va rezista să nu doarmă timp de 24 de ore. Bineînțeles, medicul poate fi trezit oricând în cazul în care a adormit. Dar dacă același anestezist trebuie să pregătească un pacient pentru intervenție chirurgicală după douăzeci de ore de serviciu, există un mare risc pentru sănătatea pacientului.
Adrian Belîi a spus că majoritatea absolută a medicilor din Republica Moldova primesc salarii mult mai mici decît colegii lor din țările europene, dar unii medici moldoveni au salarii comparabile sau chiar mai mari decît cele din unele țări ale UE, datorită faptului că acești medici muncesc mult.
Potrivit lui, este absolut imposibil să ai un astfel de venit dintr-un salariu, de aceea acești medici lucrează fie pe un salariu și jumătate, fie iau multe ore de gardă, fie lucrează în diferite spitale și, în general, cîștigurile totale ale acestor medici pot ajunge pînă la 50 de mii de lei, dar astfel de cazuri sînt rare, iar acesta nu este un indicator al întregului sistem.
Adrian Belîi a menționat că, în majoritatea cazurilor, salariile medicilor din spitalele de stat sînt de circa 10-12 mii de lei la mînă. Salariile în spitalele și clinicile private sînt mai mari și sînt stabilite de directorii instituției.
Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie a subliniat că pentru a cîștiga 50 de mii de lei, ceea ce reușesc să facă doar unii medici, aceștia muncesc mult și fac multe ture de noapte. Dar astfel de medici sînt puțini.
„Eu știu cum muncesc și cum arată, să zicem, după șase luni cu o astfel de muncă”, a spus Adrian Belîi.
Potrivit acestuia, într-un spital, de exemplu, un medic lucrează timp de 24 de ore, iar a doua zi se duce acasă și se odihnește, iar următoarea gardă nu este mai devreme de 48 de ore.
Acesta este un astfel de program minim teoretic între gărzi. Și, bineînțeles, cine lucrează pe un salariu sau un salariu și jumătate, există un anumit număr de ore într-o lună. Iar șeful de secție și contabilitatea monitorizează acest lucru și nu permit depășirea lui. Dar dacă același medic lucrează într-un alt spital, acolo poate avea un alt program, care nu coincide cu programul primului spital. Iar pentru acest spital, acest angajat vine și el de două-trei ori pe săptămînă, are două-trei gărzi de noapte. Apoi, el mai acumulează încă două-trei servicii la al treilea spital și, în total, se primește că un medic are multe gărzi.
Adrian Belîi a menționat că acum să interzici unui medic să lucreze într-un alt spital de stat sau într-un spital privat este o metodă foarte nepopulară și incorectă.
Potrivit lui, mai eficient ar fi de stabilit reguli stricte, astfel încît, în timpul zilei de lucru într-un spital de stat, medicul să nu fugă la un spital privat, să nu ia pacienții de la spitalul de stat și să-i ademenească la spitalul privat. Astfel de probleme sînt reglementate la nivel de ordine din partea Ministerului Sănătății.
Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie a citat experiența interesantă a Israelului, unde pînă la un moment dat un medic lucrează pentru pacienți în baza sistemului de stat, dar la același spital, în aceeași secție vin și pacienți privați, iar medicul îi consultă, iar pacienții plătesc pentru aceste servicii în spitalul de stat, așa cum ar plăti pentru ele într-un spital privat. Medicul nu se mai grăbește să plece la alt spital, el rămîne la același loc de muncă, folosește aceeași structură, lucrează și pentru el însuși. Acest lucru este și în avantajul spitalului, pentru că o parte din banii clienților ajunge în bugetul spitalului.
Preluat de la: Noi.md