Secretarul de stat american Marco Rubio i-a instruit pe diplomaţii americani din întreaga lume să nu comenteze asupra corectitudinii sau integrităţii alegerilor desfăşurate în alte ţări, potrivit unei note interne consultate joi de Reuters, o distanţare de la abordarea tradiţională a Washingtonului de a promova alegeri libere şi corecte, transmite Agerpres.
Ordinul, trimis tuturor diplomaţilor americani aflaţi la post printr-o telegramă a Departamentului de Stat de la 17 iulie, susţine că Departamentul nu va mai emite declaraţii legate de alegeri sau postări pe social media decât dacă există un interes de politică externă „clar şi puternic”.
„Când este adecvat să comentăm asupra unor alegeri străine, mesajul nostru trebuie să fie scurt, axat pe felicitarea candidatului câştigător şi, când este adecvat, pe interesele împărtăşite de politică externă”, menţionează telegrama, care a fost marcată drept „sensibilă” dar nu „clasificată”.
„Mesajele ar trebui să evite exprimarea de opinii privind corectitudinea sau integritatea procesului electoral, legitimitatea lui, sau valorile democratice ale ţării în chestiune”, mai menţionează instrucţiunile de la Washington către diplomaţi.
De asemenea, acestea adaugă că mesajele legate de alegeri ar trebui să vină de la secretarul de stat însuşi sau de la purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat şi le interzic diplomaţilor americani să facă astfel de declaraţii fără aprobare explicită din partea conducerii instituţiei.
Telegrama s-a referit la discursul lui Donald Trump de la 13 mai de la Riad, când preşedintele SUA a criticat ceea ce a numit „intervenţioniştii occidentali” care le spun ţărilor din Orientul Mijlociu cum să-şi gestioneze chestiunile interne, afirmând că nu mai este treaba Washingtonului, care încearcă să-şi clădească noi parteneriate.
„În timp ce SUA vor ţine cu fermitate de propriile valori democratice şi vor celebra aceste valori când alte ţări aleg o cale similară, preşedintele a transmis cu claritate că SUA vor urmări parteneriate cu alte ţări oriunde interesele noastre strategice se aliniază”, menţionează directiva.
Întrebat despre această telegramă, un purtător de cuvânt a repetat într-un e-mail o parte din punctele din directivă şi a declarat că această abordare este coerentă cu accentul pus de administraţie asupra „suveranităţii naţionale”.
SUA au perceput în mod tradiţional promovarea drepturilor omului şi democraţiei, precum şi a libertăţii presei, drept un obiectiv central de politică externă, deşi criticii au atras atenţia în mod repetat asupra standardelor duble ale Washingtonului faţă de aliaţii săi.
În mandatele lui Trump, administraţia s-a îndepărtat tot mai mult de promovarea democraţiei şi drepturilor omului, percepând acest lucru în mare parte ca pe o ingerinţă în treburile altor ţări. De exemplu, a remodelat biroul pentru drepturile omului al Departamentului de Stat, despre care a afirmat că a devenit o platformă pentru „activişti de stânga care se răzbună împotriva liderilor ‘anti-woke’ „.
Oficiali din administraţia Trump şi-au exprimat în mod repetat opinia asupra politicii europene pentru a denunţa ceea ce ei percep drept reprimarea liderilor de dreapta, de exemplu în România, Germania şi Franţa, acuzând autorităţile europene că cenzurează opinii precum critica imigraţiei în numele combaterii dezinformării, notează Reuters.
Preluat de la: Timpul.md