Activiștii pentru drepturile copilului nu văd cu ochi buni sancționarea elevilor

„Noi propunem să introducem în Codul Educației acele prevederi care astăzi țin de regulamentul intern al instituțiilor de învățămînt cu privire la sancțiunile și recompensele aplicabile elevilor. Din punctul nostru de vedere, este important ca mediul școlar să fie un mediu sigur pentru toată lumea și acțiunile să aibă și consecință, iar pentru predictibilitatea acestora este bine ca ele să fie reglementate la nivel de lege și nu la nivel de ordin de ministru”, a declarat ministrul Educației, Dan Perciun.

În cazul abaterilor disciplinare, un prim pas va fi discuția cu psihologul instituției. Ulterior, sancționarea va ajunge la observații, mustrări și interdicția de a participa la ore pentru maximum 15 zile într-un an de studii. Dacă elevul recidivează în continuare, se va putea recurge la exmatriculare. Ce-i drept doar pentru liceeni, întrucît în Republica Moldova, studiile gimnaziale sînt obligatorii.

„Deci dacă vorbim despre liceu și doar despre liceu, în cazul unor abateri foarte grave, în special, legate de violență manifestată repetat fie în raport cu cadrele didactice, fie în raport cu colegii, poate fi aplicată exmatricularea cu sau fără dreptul de încadrare la o altă instituție de învățămînt. În rest, pentru încălcări disciplinare mai ușoare putem vorbi despre îndepărtarea temporară de la ore sau suspendarea pînă la 15 zile”, a menționat ministrul Educației, Dan Perciun.

Profesorii spun că inițiativa este una binevenită mai ales în contextul în care în ultima perioadă, elevii au devenit violenți și cu dascălii. În același timp, măsura i-ar responsabiliza și pe părinți.

„Trăim niște timpuri în care și profesorii au nevoie de o protecție elementară în fața fenomenelor negative. Per ansamblu, sînt de acord, pentru că poate familia s-ar include și pe altă dimensiune în educarea copiilor. (musca) Desigur că nu putem pedepsi o întreagă comunitate școlară dacă în colectiv este cineva care, în mod deliberat, sistematic, încearcă să perturbeze lecțiile, colegii, profesorii”, a vorbit directorul adjunct Liceul Teoretic „Spiru Haret”, Mihaela Slovineanu.

De aceeași părere sînt și reprezentanții sindicatelor.

„Desigur că este un prim pachet care vine să protejeze pedagogul în fața unor atacuri violente. Credem noi că acolo totuși au fost mai multe propuneri care ar trebui și ele să fie luate în calcul, dar ceea ce astăzi s-a făcut este mult așteptat de comunitatea pedagogilor, pentru că procesele acestea de violență în școală contra copiilor și contra profesorilor, cam e un fenomen care își ia amploare”.

De cealaltă parte, ONG-urile spun că sancțiunile ar intensifica și mai mult abuzul față de elevi. Reprezentanții Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii au spus că au trimis și un aviz în adresa Ministerului Educației, însă nu au primit niciun răspuns. În viziunea centrului, soluția ar fi investițiile în cadrele didactice, dar și în psihologii din școli.

„Deci, cu siguranță trebuiesc soluții, dar se vede că aceste soluții sînt prea scumpe la moment și atunci iarăși pe seama copiilor se dorește să se rezolve o problemă socială. Eu mă tem că această soluție ar putea duce la escaladarea cazurilor de abuz asupra copiilor, de violență asupra copiilor din partea părinților sau abuz de putere din partea cadrelor didactice”.

Potrivit ministrului Educației, în anul 2023, au fost raportate peste o mie de cazuri de bullying. Modificarea Codului Educației a fost aprobată de Guvern, dar pînă să devină lege trebuie să treacă și de Parlament.


Preluat de la: Noi.md