A fost lansat studiul privind reutilizarea apelor uzate în agricultură

Această inițiativă de perspectivă, coordonată de Institutul de Mediu de la Stockholm (SEI) și desfășurată de experți locali, vizează să sprijine deciziile Moldovei privind oportunitatea și modalitățile de implementare a utilizării apelor uzate tratate recuperate pentru irigarea agricolă, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2020/741 al Parlamentului European și al Consiliului privind cerințele minime pentru reutilizarea apei.

Studiul, programat pentru perioada octombrie 2024 – decembrie 2025, cuprinde două etape: o analiză inițială urmată de o evaluare aprofundată. Această activitate face parte din proiectul Agenda verde pentru Armenia, Georgia, Moldova și Ucraina, finanțat de Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida). Studiul va fi realizat în colaborare strînsă cu Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Moldova, precum și alți actori relevanți din țară.

Moldova se numără printre cele mai vulnerabile țări europene în fața schimbărilor climatice. Avînd în vedere că schimbările climatice și deficitul de apă devin probleme din ce în ce mai acute, studiul va explora utilizarea apelor reziduale tratate ca o sursă alternativă pentru irigații. Vor fi investigate cele mai eficiente metode de reutilizare a apelor, ținînd cont de calitate, cantitate disponibilă și compatibilitatea solului, precum și de riscurile și avantajele asociate. De asemenea, studiul va evalua costurile necesare pentru îmbunătățirea sistemelor de tratare a apelor uzate.

Gheorghe Hajder, secretar de Stat al Ministerului Mediului, a subliniat că gestionarea durabilă a resurselor de apă reprezintă o prioritate: „Cantitatea și calitatea apei devin din ce în ce mai importante. Ne propunem să promovăm utilizarea sustenabilă a apei, aliniindu-ne astfel eforturilor de integrare în Uniunea Europeană.”

Proiectul „Agenda Verde pentru Armenia, Georgia, Moldova și Ucraina” are drept scop armonizarea politicilor naționale în conformitate cu prevederile Pactului Verde European (PVE), contribuind astfel la accelerarea tranziției către sustenabilitate și la facilitarea procesului de aderare a țării la Uniunea Europeană.


Preluat de la: Noi.md