Datorită unei „compoziții mozaic” ușor de vizualizat, se știe de mult timp că coasta de vest a Africii și coasta de est a Americii de Sud au fost cîndva situate împreună pe supercontinentul Gondwana, care s-a desprins de o mare parte din masa continentală Pangea.
Echipa de cercetători afirmă că coasta sudică a Angolei, unde au dezgropat probele, ar putea oferi cele mai cuprinzătoare informații geologice înregistrate vreodată pe uscat cu privire la despărțirea celor două continente și la formarea Oceanului Atlantic de Sud. Rocile și fosilele găsite au o vechime cuprinsă între 130 de milioane de ani și 71 de milioane de ani.
„În America de Sud, de exemplu, există locuri în care poți merge unde poți vedea o parte sau alta a fisurii, dar în Angola totul este adunat într-un singur loc”, a declarat profesorul Louis L. Jacobs. „Înainte de asta, nu exista niciun loc în care să poți merge și să vezi la suprafață roci care să reflecte cu adevărat deschiderea Oceanului Atlantic de Sud, pentru că acum acestea se află în ocean sau sînt erodate”.
Africa și America de Sud au început să se separe în urmă cu aproximativ 140 de milioane de ani, ceea ce a dus la formarea unor fisuri în scoarța terestră, numite falii, de-a lungul punctelor slabe preexistente. Atunci cînd plăcile tectonice de sub America de Sud și Africa s-au îndepărtat, magma din mantaua Pămîntului a urcat la suprafață, creînd o nouă crustă oceanică și împingînd continentele la distanță. În cele din urmă, Oceanul Atlantic de Sud a umplut golul dintre aceste două continente nou formate.
Oamenii de știință au găsit anterior dovezi ale acestor evenimente prin geofizică și prin intermediul carotelor din fîntînile forate pe fundul oceanului.
Dar aceste semne revelatoare nu au fost găsite niciodată într-un singur loc și nu au fost niciodată atît de clar vizibile încît oricine să le poată vedea, a declarat Michael J. Polzin, coautor al studiului.
„Una este ca un geofizician să poată să se uite la datele seismice și să tragă concluzii din ele”, a spus el. „Este cu totul altceva să poți merge într-o excursie școlară la formațiuni de rocă sau la aflorimente și să spui că aici s-a răspîndit lava din estul Americii de Sud. Sau că aici a fost cînd era pămînt solid”.
De fapt, Angola oferă o modalitate ușoară de a parcurge fiecare etapă a acestui capitol important din punct de vedere geologic din istoria Pămîntului.
Preluat de la: Noi.md