Urmărind peștii, oamenii de știință au constatat că masculii acestei specii indoneziene se acoperă cu pete negre în timpul conflictelor. Potrivit unui articol publicat pe BioRxiv, pentru a testa condițiile în care masculii se înnegresc, cercetătorii au amenajat trei acvarii. Două acvarii au fost acoperite cu alge – într-unul au fost plasați doi masculi și o femelă, iar în celălalt – trei masculi. Al treilea acvariu nu avea alge și în el erau doi masculi și o femelă. În ambele acvarii cu alge, peștii s-au atacat între ei.
Cercetătorii au observat că masculii cu pete negre erau mai predispuși să atace și mai puțin predispuși să fie atacați. Aceștia au atacat adesea alți masculi dominanți cu pete similare, dar au atacat și femele și masculi fără pete negre. Femelele și masculii fără pete erau mai puțin predispuși să intre în conflicte prelungite și rareori au atacat masculii cu pete negre.
Din aceste observații, cercetătorii au concluzionat că schimbarea culorii ca semn de dominanță la acești pești este mai degrabă legată de lupta pentru resurse și teritoriu, decît de dreptul de a se împerechea. De asemenea, experții au presupus că, datorită unui astfel de semnal de avertizare precum schimbarea culorii, masculii dominanți economisesc energie pentru a-și proteja resursele.
„Descoperirile noastre sugerează că petele negre de pe masculii O. celebensis pot funcționa ca indicii vizuale care semnalizează dominanța și capacitatea de luptă, ajutînd astfel la rezolvarea disputelor legate de resurse”, afirmă cercetătorii.
Această specie nu este singura care se folosește de schimbarea culorii pentru a comunica cu alți indivizi. În același timp, menționează cercetătorii, la Oryzias celebensis mecanismul de schimbare a culorii este destul de neobișnuit.
Preluat de la: Noi.md