Experții au folosit cartografierea sonar pentru a detecta rîurile și lacurile subacvatice care și-au lăsat amprenta pe continentul, aflat acum sub apă în largul coastei Australiei.
Studiul, publicat în revista Quaternary Science Reviews, oferă o nouă viziune asupra perioadei în care teritoriul care leagă Kimberley și Arnhemland făcea parte din Sahul, un paleocontinent care unea Australia modernă, Noua Guinee și Tasmania. Acest continent pierdut a fost o întindere mare de platformă continentală care forma o cale de trecere din Indonezia spre Australia.
Arheologul-șef și autorul principal al studiului, Kasih Norman, spune că această zonă vastă ar fi putut servi drept punte pentru migrația din Indonezia spre Australia. Sonarele de la bordul navelor au scos la iveală maluri înalte, mări mediteraneene și albii de rîuri – toate condiții, favorabile pentru traiul comunităților umane.
Norman estimează că pe acest platou între ar fi putut trăi 50.000 și 500.000 de oameni. De asemenea, studiul a atras atenția asupra dovezilor arheologice care indică schimbări în genetica și arta rupestră în regiunile aflate acum la marginea platoului cu circa 14.000 și 12.000-9.000 de ani în urmă.
Aceste descoperiri subliniază importanța platformelor continentale scufundate și ar putea fi valoroase pentru înțelegerea modului în care omenirea s-a adaptat în trecut la schimbările climatice și la creșterea nivelului mării.
Preluat de la: Noi.md