A absolvit facultatea și s-a întors să fie profesoară: Aici îmi e locul

A fost primită cu drag de foștii profesori, care i-au devenit colegi, fiind singurul debutant angajat în acest an la Liceul „Vasile Alecsandri”.

Salariul de profesor începător este de circa 8.000 de lei.

„Mă simt foarte bine, natural și firesc. Aici îmi era locul dintotdeauna. M-am încadrat foarte ușor, am făcut cunoștință cu elevii mei. Deja am intrat în acest ritm de predare, învățare. Simt că aici îmi este locul și asta fac. Eu sincer nu simt cum trece toată ziua. Am simțit un sentiment de responsabilitate, pentru că în mîinile mele se află copii pe care eu trebuie să îi formez și cărora eu trebuie să le transmit niște valori foarte importante, mai ales la istorie”, menționează Nicoleta.

Petru profesoară indemnizația de 200.000 de lei pe care o va primi ca tînăr specialist a fost un motiv în plus să se angajeze în școală. Ea spune însă că banii nu sunt suficienți pentru mulți tineri care absolvă pedagogia.

„Eu sunt în oraș. Există posibilități, ai cum să îți petreci timpul liber, dar în sat situația este alta, e mai greu să fii profesor în sat decît în oraș. De asta, această meserie nu este atît de populară în rîndul absolvenților”, declară Nicoleta Svitic.

„Eu aș vrea ca copiilor să li se vorbească mai mult despre istoria românilor și dragostea față de valorile naționale”, spune tînăra.

La liceul în care activează tînăra profesoară sunt 40 de dascăli, trei dintre care sunt pensionari, iar directorul instituției menționează că ar mai fi nevoie de cadre didactice, fiindcă numărul elevilor crește.

„Orele se citesc, dar profesorii au o supraîncărcare didactică, de un salariu și jumătate”, spune directorul instituției.

Amintim că, în anul de studii 2024-2025, în școlile din Moldova au fost angajați 407 absolvenți ai facultăților pedagogice. Totuși, sistemul de învățămînt se confruntă cu un deficit de peste 1.800 de cadre didactice.


Preluat de la: Noi.md