DEZVĂLUIRI: În ţara noastră, unele teste la COVID-19 ar fi falsificate pentru obţinerea câştigurilor frauduloase

Unele teste la COVID-19 ar fi falsificate. Cel puțin asta susține administrația unei clinici private din țara noastră, care afirmă că a depistat la sfârşitul acestei săptămâni că unele persoane necunoscute ar fi emis, în format electronic, din numele instituţiei private, rezultate false la testele pentru coronavirusul de tip nou.

Într-o postare pe pagina de facebook a clinicii private se arată că aceste fraude sunt comise de către persoane necunoscute, pentru obţinerea câştigurilor frauduloase. Administrația instituţiei medicale private nu a explicat însă cum anume s-ar fi falsificat rezultatele, dar a venit cu mai multe recomandări în vederea evitării acestor situaţii. Clinica subliniază faptul că testul la COVID-19, în format electronic, are caracter informativ pentru persoana vizată. Însă, pentru prezentarea rezultatului altor instituţii, acesta trebuie să fie pe hârtie, să aibă ştampila instituţiei medicale, dar şi semnătura persoanei autorizate și doar atunci rezultatul poate fi considerat valid. Am solicitat detalii la acest subiect, dar reprezentanţii clinicii au declarat că vor oferi informații abia săptămâna viitoare. Mai exact, după ce administraţia laboratorului va sesiza organele de drept.

Contactat de postul nostru de televiziune, şeful Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a spus că nu cunoaște despre situația din clinica privată, dar a menționat că la mijloc, cu siguranţă, stau scopuri meschine ale celor care ar fi încercat să falsifice rezultatele. Furtună a mai spus că îi recomandă administrației să se adreseze cât mai curând organelor competente, pentru a fi întreprinse măsuri, iar cei vinovați de falsificarea documentelor medicale să fie pedepsiți.

Am încercat să obținem o reacție de la șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Marin Maxian, care ne-a spus că administrația clinicii private trebuie să depună o plângere și doar atunci oamenii legii vor putea califica cele întâmplate, vor iniția ancheta și vor putea spune ce ar risca făptașii.

În ţara noastră, patru clinici private sunt autorizate pentru efectuarea testelor la COVID-19.


Preluat de la: Publika.md