Eugeniu Nichiforciuc, acuzat că a introdus mai multe amendamente pentru legalizarea unor scheme cu produse de tutun

Scandal cu miros de tutun la Parlament. Într-un proiect de lege care prevede extinderea atribuțiilor Serviciului Fiscal s-au strecurat nişte amendamente privind țigările de foi, mai subţiri decât trabucul, care nu ar avea vreo legătură cu subiectul discutat azi în Legislativ. Autorul propunerilor este deputatul Eugeniu Nichiforciuc. Semnalul de alarmă asupra acestui fapt a fost tras de parlamentarii PAS care spun că democratul ar urmări legalizarea unor scheme.

„Eugeniu Nichiforciuc a introdus pe ascuns amendamente prin care vrea să stimuleze vânzarea așa-numitor țigări de foi, comercializate de firmele colegului său Andronache. Accizele la acestea sunt mult mai mici decât în cazul țigărilor obișnuite pentru că se aplică doar la 41 la sută din valoare. Pe pachetele acestor țigări de foi nu este obligatoriu să se aplice avertismente de sănătate”, a spus deputatul PAS, Radu Marian.

Amendamentul propus de democratul Eugeniu Nichiforciuc prevede includerea în Legea cu privire la controlul tutunului a noțiunii de țigară de foi. Asta deşi în Parlament s-a examinat un proiect cu privire la modificarea Codului Fiscal şi extinderea atribuțiilor Serviciului Fiscal prin acordarea mai multor competențe. Un alt amendament se referă la anularea unei prevederi care obliga firmele rezidente ale ZEL-urilor să prezinte trimestrial Serviciului Vamal rapoarte de evidență a fluxului de materiale, mărfuri și produse finite.

„Ce este cu aceste amendamente? Când reușiți să faceți? Voi parcă noaptea nu dormiți și faceți aceste scheme! De unde au apărut aceste amendamente care nu au nimic cu transferarea funcțiilor?”, a menţionat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

„Acolo unde miroase a țigări, așa cum spun colegii noștri, acolo nu miroase a bine”, a afirmat deputatul Platformei DA, Vasile-Andrei Năstase.

Ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, care a prezentat documentul în plen spune că nu cunoaște nimic despre propunerile deputatului Eugeniu Nichiforciuc.

„Aceste amendamente eu am auzit de ele ieri fiind aici în Parlament. În Guvern, din câte eu sunt informat, ele nu au parvenit. Eu le-am văzut în regim de lucru”, a spus ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța.

Și preşedintele comisiei de profil, Vladimir Golovatiuc, a recunoscut că aceste amendamente lipsesc din sinteza proiectului de modificare a Codului Fiscal. Totuși, parlamentarul i-a luat apărarea lui Nichiforciuc.

„Se introduce doar o noțiune, fără alte modificări în Codul Fiscal. Nimic nu se schimbă. Cu privire la accize că sunt mult mai mici, acesta este un alt produs de tutun”, a comunicat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Vladimir Golovatiuc.

Amendamentele par să fi luat prin surprindere chiar şi majoritatea parlamentară PSRM-PDM, care nu a fost gata să le voteze în prima lectură, aşa că au luat o pauză ca să convoace ședința Comisiei economie.

„Noi venim în plen cu diferite meditații. Stăm ore întregi și discutăm, avem peste 30 de proiecte. Stimați colegi, eu propun 108 și propun să lucrăm operativ”, a menţionat președintele fracțiunii PDM, Dumitru Diacov.

Într-un final, proiectul care include amendamentele lui Eugeniu Nichiforciuc a fost aprobat în prima lectură.

Deşi a fost prezent la şedinţă, ori de câte ori a fost vizat, parlamentarul Eugeniu Nichiforciuc nu a reacţionat. Am încercat să obținem un comentariu la telefon, dar democratul nu a răspuns la apelurile noastre. Nici deputatul PDM Vladimir Andronachi nu a răspuns la apeluri şi nici la sms pentru a-i oferi dreptul la replică.


Preluat de la: Publika.md