Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.
„Agenția Proprietății Publice (APP) anunță că a reziliat contractul de concesiune a aeroportului, lucru care, conform contractului, nu este atît de simplu de realizat. Nerespectarea prevederilor legale și contractuale va slăbi poziția Republicii Moldova în arbitraj. Acest fapt poate duce la achitarea unei despăgubiri aproape egale cu miliardul furat din sistemul bancar”, a scris Stamate pe Facebook.
Fosta ministră a Justiției atrage atenția că Republica Moldova nu are suficientă expertiză disponibilă în țară care să acopere toate necesitățile Statului în arbitraj internațional. Asta pentru că, amintește Stamate, “după declarații iresponsabile la adresa AviaInvest, și după ce ultima a acționat Republica Moldova în arbitrajul internațional”, autoritățile au schimbat regulamentul astfel încât avocații și birourile de avocați străine nu vor mai avea dreptul de a reprezenta interesele Republicii Moldova în instituțiile de arbitraj.
“Vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Moldova?
Urmăriți acțiunile lui Dodon. El face fel și chip ca Moldova să piardă în arbitrajul internațional inițiat de AviaInvest, cu o pretenție de cca 900 milioane de dolari. Să fie foarte clar”, a scris Stamate.
Ea a mai spus că acțiunea de ieri a APP “nu face decît să pună gaz pe foc în cauza arbitrală, și să scadă șansele țării noastre să evite achitarea unei despăgubiri aproape egale cu miliardul furat din sistemul bancar”.
Reamintim că vineri compania „Avia Invest” a primit o notificare de la Agenția Proprietății Publice (APP) despre intenția de a rezilia contractul de concesionare, invocând neprezentarea poliței de asigurare. Avia Invest a catalogat acțiunea drept “o nouă tentativă de a executa comenzile guvernării și personale ale lui Dodon de a desface contractul cu orice preț”. Procedura propriu-zisă de reziliere a contractului este una juridică de lungă durată și poate fi realizată doar prin intermediul instanțelor de judecată, a anunțat ieri Avia Invest. Anterior, concesionarul a anunțat că atacă Republica Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional și cere Guvernului să îi achite despăgubiri de 885 de milioane de euro.
Preluat de la: Timpul.md