Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru patru proiecte de lege ce prevăd modificări bugetare

Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului pentru patru proiecte de legi care prevăd modificări bugetare. Este vorba despre Legea salarizării, Legea bugetului de stat, a bugetului asigurărilor sociale și bugetul din medicină. Drept urmare, deficitul bugetar va crește cu peste un miliard de lei și va ajunge la peste 17 miliarde. Modificările intră în vigoare dacă timp de 72 de ore nu este depusă nici o moţiune de cenzură împotriva Guvernului.

Executivul propune modificări la legea salarizării. În speță este vorba despre majorarea din toamnă a salariilor pentru angajații din sistemul medical. Cheltuielile se ridică la 40 de milioane de lei.

SERGHEI PUȘCUȚA, ministrul Finanțelor: „Dublarea salariilor pentru sistemul medical conform etapei, de la 1 septembrie cu 30%, 1 ianuarie 2021 cu încă 30%. În prima jumătate a anului 2021 cu încă 40%.”

Totodată, ar urma să fie operate modificări și la legea bugetului asigurărilor sociale.

SERGHEI PUȘCUȚA, ministrul Finanțelor: „Acordarea suportului unic în mărime de 700 de lei beneficiarilor de pensii și alocații sociale a căror cuantum nu depășește trei mii de lei lunar.”

În acelaşi timp, familiile angajaților din sistemul de Sănătate, care au decedat din cauza COVID-19, ar putea beneficia de indemnizație. Valoarea acesteia va fi diferită în funcție de categoria de urmași și va varia între 50 și 75 la sută din venitul lunar declarat al medicului decedat.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: „De dreptul indemnizație vor beneficia soțul supravețuitor, copii până la vârsta de 18 ani, în cazul în care își continue studiile pana la vârsta de 23 de ani, iar în cazul în acre nu există urmași din categoriile menționate indemnizația se acordă unuia dintre părinți.”

Guvernul mai propune majorarea cu circa 100 milioane lei a bugetului Fondului Naţional de Dezvoltare Agricolă şi Mediu Rural și a Fondului de Garantare a Creditelor. În urma acestor modificări, se schimbă și cifrele din Legea bugetului de stat. Astfel, veniturile cresc cu peste 52 de milioane de lei. La fel și cheltuielile vor fi mai mari cu peste un miliard de lei. Totodată, deficitul bugetar se majorează cu peste un miliard de lei. Aceste patru proiecte urmează să fie prezentate Parlamentului. Menționăm că Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, asupra unei declaraţii de politică generală ori asupra unui proiect de lege organică sau ordinară. Dacă, în decursul a 72 de ore din momentul angajării răspunderii de către Guvern, cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi nu depun o moţiune de cenzură împortiva Guvernului sau dacă moţiunea de cenzură depusă este respinsă, atunci proiectele de lege se consideră adoptate şi devin executorii pentru Guvern. De menţionat că în prezent, Executivul nu are susţinerea unei majorităţi parlamentare.


Preluat de la: Publika.md