Un nou studiu arată uimitoarele momente finale ale stelelor care se aproprie încet de sfârșit. Folosind observații noi făcute de telescopul Hubble al NASA asupra două nebuloase, o echipă de astronomi a descoperit prin ce anume trec stelele înainte să moară.
„Aceste noi observații făcute de Hubble oferă cele mai complete imagini de până acum cu aceste două nebuloase spectaculoase. În timp ce descărcam imaginile, mă simțeam ca un copil în dimineața de Crăciun”, a declarat Joel Kastner, autor principal al studiului și cercetător la Institutul de Tehnologie Rochester, din New York, citează descopera.ro.
Echipa lui Kastner a descoperit că nebuloasele se descompun de-a lungul unei perioade surprinzător de scurte. Oamenii de știință suspectează că fiecare nebuloasă a conținut cândva două stele apropiate una de cealaltă. Acest proces declanșează nori imenși de praf, la cel ca cei văzuți în imaginile produse de telescopul Hubble.
Pe măsura ce se rotesc una în jurul celeilalte, una dintre stele își pierde din masă. Această masă este absorbită de cealaltă stea. Cercetătorii sugerează că un astfel de „dans” ar putea face, în cele din urmă, ca steaua cu masă mai mică să fie consumată de geamăna ei energetică. Un proces ca acesta poate duce la un tipar asemănător unui fluture.
„Ipoteza stelelor care se unesc pare să fie cea mai bună și cea mai simplă explicație pentru caracteristicile văzute în cele mai active și simetrice nebuloase. Este un concept puternic, până acum fără rival”, au mai adăugat cercetătorii, informează Futurism.
În cazul nebuloasei-fluture, oamenii de știință presupun că steaua s-a rotit atât de rapid încât a aruncat cu gaz în mod haotic. Cât despre cealaltă nebuloasă, cercetătorii cred că „ceva a mers prost în centru, astfel producând forma de trifoi cu patru foi, iar materia fiind aruncată în direcții specifice”.
Preluat de la: Publika.md