La finele viyitei sale în Republica Moldova, Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Albaniei pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, a încurajat părțile să se concentreze pe menținerea unui dialog constructiv, orientat spre rezultate și care să fie de perspectivă.
În discuțiile sale cu președintele Igor Dodon, vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Oleg Țulea la Chișinău, precum și cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic Vitali Ignatiev la Tiraspol, Reprezentantul Special a discutat despre perspectivele de a progresa în aspecte-cheie pentru consolidarea încrederii, în special în domeniul telecomunicațiilor, al problemelor bancare, al libertății de mișcare și al școlilor cu predare în grafia latină.
„Referitor la posturile nou înființate, interlocutorii mei din Tiraspol au accentuat că aceasta este o măsură temporară legată de pandemia actuală și că aceste posturi vor fi înlăturate imediat ce situația COVID-19 va fi sub control. Am subliniat importanța fundamentală a libertății de mișcare între cele două maluri”, a declarat Reprezentantul Special.
„În special, am subliniat deopotrivă necesitatea de a facilita accesul fermierilor la terenurile lor și al navetiștilor la locurile lor de muncă chiar și în timpul pandemiei”, a adăugat Thomas Mayr-Harting.
Reprezentantul Special a salutat faptul că ședințele grupurilor de lucru ale experților au fost reluate și a îndemnat părțile să elaboreze soluții coordonate la toate problemele legate de procesul de reglementare, inclusiv în contextul pandemiei, ținând cont de interesele oamenilor de pe ambele maluri. „Realizările obținute anterior în procesul de reglementare nu trebuie pierdute”, a subliniat ambasadorul.
Vorbind despre parcursul ulterior, Thomas Mayr-Harting a analizat împreună cu părțile problemele nerezolvate din pachetul „Berlin-plus” și propunerile comune pentru noi măsuri de consolidare a încrederii. Printre prioritățile pe termen scurt se numără finalizarea acordului cu privire la telecomunicații, îmbunătățirea serviciilor bancare interne, crearea unei noi linii de troleibuz între Bender și raionul Severnîi.
„În timpul contactelor mele cu părțile la Chișinău și Tiraspol, am avut impresia că există voința de a obține rezultate concrete în lunile următoare pentru a găsi soluții reciproc acceptabile la aceste probleme”, a declarat ambasadorul Mayr-Harting.
De asemenea, în cadrul vizitei ambasadorul Mayr-Harting a avut ocazia de a face un schimb de opinii cu privire la procesul de negociere cu ambasadorii rezidenți ai mediatorilor și observatorilor în procesul de reglementare transnistreană.
Preluat de la: Publika.md