Poziţia ambasadei SUA la Chişinău despre politica din Moldova

„Chiar și în timpul pandemiei trebuie să fim atenți și la sănătatea democrației Republicii Moldova”. Acest mesaj aparţine ambasadei SUA la Chişinău, care ţine să atenţioneze politicienii despre necesitatea soluţionării mai multor probleme de ordin politic şi economic de la noi din ţară. 

Unul dintre subiectele abordate într-un comunicat al ambasadei sunt alegerile prezidenţiale care urmează să fie organizate în luna noiembrie. Potrivit celor scrise, oficialii ar trebui să înceapă de pe acum lucrul pentru a se asigura că toți cetățenii Moldovei, din țară și din străinătate, își vor putea exercita în mod liber și în siguranță dreptul la vot în ziua alegerilor.

Totodată, liderii mai sunt atenţionaţi de faptul că redresarea economică este practic imposibilă atunci când persistă corupţia, iar pentru a o combate aceştia ar trebui să își dubleze eforturile. 

„Republica Moldova este iarăși pusă la încercare.  În ultimele luni pandemia COVID-19 a infectat mii de cetățeni ai Republicii Moldova și a ucis sute din ei. A cauzat greutăți și dislocări economice, chiar dacă mulți încă mai suferă de la eforturile de combatere a răspândirii maladiei.  

Statele Unite și alte țări vor continua să sprijine Republica Moldova în abordarea acestei provocări. Am acordat deja mai mult de 2,2 milioane USD pentru a ajuta poporul Republicii Moldova și pe cei aflați în prima linie a luptei contra pandemiei. În aceste momente este greu să privim dincolo de greutățile actuale pentru a ne gândi ce se poate face pentru ca Republica Moldova să fie mai democratică și mai prosperă, astfel ca cetățenii Republicii Moldova care s-au întors acasă să aibă motive să rămână.   

Însă chiar și în lupta cu această pandemie, trebuie să fim atenți și la sănătatea democrației Republicii Moldova. Liderii Republicii Moldova trebuie să continue să dezvolte instituții guvernamentale independente, să combată corupția omniprezentă, să asigure alegeri libere și corecte și să protejeze drepturile și libertățile individuale.

Am văzut anumite progrese. Guvernul a intensificat semnificativ eforturile de confiscare a profiturilor ilicite din activitatea infracțională. S-a implicat, alături de Consiliul Europei, societatea civilă și alții, în planificarea reformelor constituționale și judiciare, și sperăm că autoritățile Republicii Moldova vor realiza pe deplin recomandările lor. Proiectul de lege privind ONG-urile care este acum dezbătut de parlament ar aduce Republica Moldova în conformitate cu standardele europene și internaționale. Aceștia sunt pași pozitivi. 

Rămân însă multe de făcut pentru a asigura calea Republicii Moldova și pentru a recâștiga încrederea deplină a cetățenilor săi. Liderii Republicii Moldova trebuie să își dubleze eforturile pentru a combate corupția și pentru a asigura o justiție imparțială pentru toți cetățenii. Reforma reală a justiției necesită o viziune pe termen lung, o consultare extinsă și continuă cu societatea civilă și partidele politice și un angajament constant de consolidare a statului de drept.

Redresarea economică a Republicii Moldova, care este deja o sarcină dificilă, va fi și mai grea dacă corupția va continua să înflorească. Corupția facilitează imixtiunile exterioare în sistemele de justiție și financiar, descurajează investițiile străine și antreprenoriatul, încetinește procesul de creare a noilor locuri de muncă și îi impune pe tinerii talentați să caute oportunități în altă parte. Efectele negative ale corupției vor fi doar agravate de actuala criză economică.

Deși este puțin probabilă încheierea crizei COVID-19 înainte de alegerile prezidențiale din Republica Moldova din noiembrie, aceasta nu poate deveni o scuză pentru amânarea măsurilor necesare de îmbunătățire a procesului electoral. Poporul Republicii Moldova are dreptul de a-și alege liderii și viitorul fără interferențe – fie dinăuntrul sau din afara țării. 

Potrivit Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), alegerile parlamentare din februarie 2019 au fost afectate de acuzații de aplicare a presiunilor, cumpărare de voturi și abuz de resurse administrative. Observatorii internaționali au menționat, de asemenea, cu regret existența mass-media controlate politic, lipsa de transparență în finanțarea campaniilor și posibila manipulare sau reprimare a alegătorilor din Transnistria și din diasporă. Oficialii Republicii Moldova ar trebui să înceapă acum lucrul pentru rezolvarea acestor preocupări de lungă durată, pentru a se asigura că toți cetățenii Moldovei – din țară și din străinătate – își pot exercita în mod liber și în siguranță dreptul la vot în ziua alegerilor.

Întrucât Republica Moldova se află din nou la răscruce și se confruntă cu provocări fără precedent, Statele Unite rămân un partener fidel și constant al cetățenilor Republicii Moldova. Credem cu tărie că cetățenii Republicii Moldova merită lideri onești și responsabili și o oportunitate de a construi o viață mai bună pentru ei înșiși și pentru generațiile viitorului. Sunt sigur că forța și curajul poporului Republicii Moldova pot depăși orice provocare pentru a crea un viitor mai luminos și mai prosper. Și vom continua să stăm umăr la umăr cu dumneavoastră în această călătorie”, se arată în comunicat.


Preluat de la: Publika.md