CRANII DE RINOCER LA HOGINEŞTI: Acestea au o vechime de peste 11 milioane de ani (FOTOREPORT)

Descoperire paleontologică importantă în satul Hogineşti, raionul Călăraşi. Trei cranii de rinocer, cu o vechime de peste 11 milioane de ani, au fost găsite la cariera de argilă şi nisip din localitate.Fragmentele osoase au trezit interesul cercetătorilor ştiinţifici care s-au deplasat la faţa locului.

Paleontologul Teodor Obadă spune că fragmentele osoase descoperite la Hogineşti au o mare importanţă istorică.

TEODOR OBADĂ, paleontolog: ”Este o mare raritate să găsim atâtea piese. Este o mare achiziţie pentru paleontologia Moldovei. Sunt rinoceri care erau fără corn, era un gen care se numea unicornus. ”

Acum o zi, cercetătorul a început a lipi fragmentele osoase, iar în patru-cinci zile va finaliza aceste lucrări. Ulterior, oamenii de ştiinţa vor realiza mai multe analize pentru a stabili vârsta exactă a craniilor, dar şi speciile de rinocer cărora aparţin acestea.

TEODOR OBADĂ, paleontolog: ”Este o muncă destul de migăloasă de a racola toate aceste momente. Trebuie de aşteptat până se usucă, căci piesele ude nu se încleie. ”

Bucăţile de craniu au fost găsite de olarul Vasilii Gonciari. Bărbatul a anunţat, imediat, cercetătorii de la Chişinău.

VASILII GONCIARI, proprietar cariera de argilă din Hogineşti: ”Am observat o costiţă. M-am gândit că sunt peşti de la fundul mării, căci sunt argilele sarmaţiene. Am fotografiat repede, s-a conturat un craniu. Dacă vedeţi, panta e abruptă, deodată am încercat, am găsit posibilitatea şi am recuperat-o. Am mai săpat în jur şi am recuperate toate bucăţelele. ”

Olarul spune că va continua săpăturile şi speră că va găsi şi alte elemente din scheletele rinocerilor. Cele găsite vor fi expuse în muzeul familiei Gonciari, ” Casa Olarului ” din Hogineşti, dar şi în muzeul localităţii.  


Preluat de la: Publika.md