În perioada pandemiei, rolul apei în organism este şi mai important. O spun specialiştii în gastroenterologie, care precizează că apa are rolul de a umezi mucoasele, iar în lipsa umidității necesare, viruşii pătrund cu uşurinţă în organism. În această perioadă, medicii reiterează apelul de a consuma cel puţin doi litri de apă pe zi.
„Virusul pătrunde mai ușor în organism atunci când mucoasa nazală, dar și cavitatea bucală sunt uscate, pentru că acest virus se transmite prin aceste căi, neapărat trebuie să consumăm cât mai multe lichide”, a informat medicul gastroenterolog, Victoria Babițchi.
Pentru cei care întâmpină dificultăţi în consumul unei cantităţi mai mari de apă, specialiştii propun combinarea lichidelor.
„A început vara, au început și căldurile, iar noi trebui să consumăm mai multe lichide decât în perioada rece a anului, așa cum oamenii transpiră. Trebuie să mai adăugăm la consumul zilnic, încă un litru de lichide”, a menţionat medicul gastroenterolog, Victoria Babițchi.
O atenţie sporită în această perioadă trebuie acordată şi modului de utilizare a aerului condiţionat în acasă, în maşină şi la serviciu. În contextul pandemiei, unii experţi internaţionali au scris despre pericolul răspândirii noului coronavirus, inclusiv prin intermediul căilor de ventilare. Acest lucru nu este confirmat, dar nici infirmat de specialiştii de la ANSP. Aceştia insistă însă asupra unei aerisirii corecte a încăperilor.
„Deci, ventilația este mult mai importantă ca sistemul de condiționare a aerului și este bine ca să asigurăm recirculația, ca să fie reîmprospătarea aerului în încăperi, ceea ce poate reduce și concentrația virusului, și riscurile”, a afirmat directorul-adjunct ANSP, Ion Șalaru.
Amintim că în spaţiile publice este obligatorie purtarea măştilor de protecţie.
Preluat de la: Publika.md