LUPTĂ ASIDUĂ CU COVID-19: Medicii au ture câte 24 de ore şi nu-şi văd familiile

Dacă mai sunteţi încă sceptici şi nu credeţi în existenţa noului tip de coronavirus, sau încă mai credeţi că e o farsă, vă propunem să urmăriţi mărturiile unui doctor care luptă în prima linie cu pacienţii infectaţi cu COVID-19. Artiom Zarişneac, doctor anestezist reanimatolog în secţia terapia intensivă, ne-a povestit copleşit de emoţii despre munca colosală pe care o fac medicii în această perioadă. Totodată, vine cu un mesaj către cetăţeni, în care îi roagă să fie cât mai prudenţi şi responsabili, pentru că situaţia se agravează de la o zi la alta.

În scurta lui pauză de câteva minute, medicul ne-a spus ce înseamnă lupta cu noul coronavirus şi cum se descurcă împreună cu colegii din cadrul Spitalului republican „Timofei Moşneaga”. Doctorul ne-a povestit cum e să lucrezi sub presiune fizică şi morală, urmărit permanent de gândul că s-ar putea infecta şi el în orice moment. Situaţia la zi este deplorabilă, oamenii sunt ignoranți şi ajung pe mâna doctorilor prea târziu, spune Artiom Zarişneac.

ARTIOM ZARIŞNEAC, doctor anestezist: „E greu, lucrătorii medicali toţi sunt aproape la limita posibilităţilor fizice cât şi morale, e complicat să lucrezi în condiţii în care permanent eşti sub presiunea prezenții virusului prin jurul tău, mereu poţi să fii supus riscului de a te infecta”

Echipa de doctori muncesc în ture de 24 de ore. Cei care intră în secţia pacienţilor infectaţi de COVID-19 se schimbă la fiecare 4 ore. Mulţi ar spune că aceste patru ore trec ca vântul, nu şi atunci când ai pe tine un echipament care la propriu te sufocă.

ARTIOM ZARIŞNEAC, doctor anestezist: „3 perechi de mănuşi, 2 perechi de măşti, ochelari de protecţie vizieră şi salopeta respectivă, combinezonul de protecţie, este foarte cald. 4 ore cu 2 măşti pe faţă şi nu sunt măşti din astea subţirele…”

De când a început nebunia, doctorul spune că şi-a văzut familia doar de 2 ori şi atunci de la distanţă.

ARTIOM ZARIŞNEAC, doctor anestezist: „Eu îmi văd familia o dată în lună şi e foarte greu dar trebuie să facem asta ca să îi protejăm pe dânşii „

Medicii bat alarma, pentru cei care încă nu au conştientizat gravitatea problemei. Ei sunt uimiţi de atitudinea oamenilor care nu cred în existenţa virusului.

ARTIOM ZARIŞNEAC, doctor anestezist: „Şi chiar trec şi câteva zile de când pacienţii sunt deja confirmaţi cu COVID pozitiv, ei întreabă:
– Într-adevăr el există? Şi le arătăm, da, documentar poftim, „Sunteţi pozitiv!”
„- Nu credeam că el există”. ”

Mulţi din cei care ajung la terapie intensivă, vin cu simptome agravate ale bolii.

ARTIOM ZARIŞNEAC, doctor anestezist: „Din păcate, tot mai grei tot mai grei pacienţi vin, cu complicaţii mai agresive. Neavând încredere că el există se gândesc că e o răceală banală,,, deja apar complicaţiile care sunt ireversibile”

Tot ce îşi doresc medicii, este să fie auziţi.

ARTIOM ZARIŞNEAC, doctor anestezist: „Staţi acasă, respectaţi distanţa socială, minim un metru şi credeţi-mă toţi cei care sunt sceptici odată şi odată fac virusul şi le pare rău”


Preluat de la: Publika.md