În perioada stării de urgență, numărul donatorilor de sânge și produse sanguine a scăzut de aproape patru ori

În perioada stării de urgență, numărul donatorilor de sânge și produse sanguine a scăzut de aproape patru ori. Anterior, într-o zi obişnuită erau până la 500 de persoane care donau sânge, însă, din cauza pandemiei, numărul lor este de cel mult 150. Informația ne-a fost oferită de către directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari. 

Potrivit ei, instituţia a reuşit să facă faţă solicitărilor datorită rezervelor colectate anterior.

„Desigur, necesitățile instituțiilor medico-sanitare au fost asigurate, deoarece și numărul de intervenții și chirurgicale au fost efectuate numai pentru situațiile de urgență. Astăzi noi am avea nevoie de în mediu pe zi, cel puțin la nivel de țară să recoltăm 300 de unități de sânge și componente sangvine”, a comunicat directorul Centrului de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.

Totuşi, rezervele de sânge acumulate sunt suficiente pentru cel mult jumătate de an. Reprezentanţii Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui speră că situaţia se va normaliza.

„Pentru componentele plasmatice, stocurile de componente avem minimum pentru trei luni de zile. Pentru preparatele biomedicale din sânge un stoc pentru jumătate de an.  Iar pentru componentele eritrocitare, stocul existent ne permite o activitate pe o perioadă de cel mult trei săptămâni”, a menţionat directorul Centrului de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.

Anual, în țară se fac circa 80 de mii de donări de sânge. Totodată, avem 96 de donatori voluntari sistematici care donează sânge de patru ori pe an, iar plasma poate fi donată la fiecare două săptămâni, însă nu mai mult de 20 de litri pe an.

Printr-o singură donare de sânge pot fi salvate trei vieţi.


Preluat de la: Publika.md