Sistemul medical din Moldova abia rezistă, după trei luni de pandemie. Spitalul Republican a cerut ajutorul a 39 de medici rezidenţi, dar chiar şi aşa se lucrează în regim intens. Potrivit şefului secţiei reanimare, Victor Cojocaru, sistemul medical continuă să facă faţă situaţiei, dar în cazul în care vor mai fi internaţi 20 de pacienţi, vor avea nevoie de cadre medicale suplimentare şi aparate noi de ventilare.
„Dacă vom avea mai avea încă utilaj suplimentar pentru 20 de pacienţi, 20 de aparate de ventilare, vreo 70-80 de perfuzoare, suntem capabili să mai luăm încă 10-20 de bolnavi, să ne desfăşurăm activitatea până la 70-80 de paturi. Şi atunci vom implica cadre medicale din altă parte. Sunt suprasolicitaţi, supraobosiţi. Mulţi medici au contraindicaţii de a intra în zonă, vârsta şi boli concomitente. Lucrăm la limită, dar încă avem rezerve”, a afirmat şeful secţia reanimare SCR, Victor Cojocaru.
Experţii în sănătate susţin că vom depăşi apogeul pandemiei doar dacă vom purta măşti.
„Ar trebui să stabilim reguli clare pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care cred că acest virus nu există. Puteţi să nu credeţi în continuare, dar nu ieşiţi din casă fără mască. O barieră de ce unii oameni nu respectă: ei pur şi simplu nu au măşti şi nu au bani să le cumpere”, a comunicat expertul în sănătate, Ala Tocarciuc.
Şi autorităţile locale îndeamnă populaţia la responsabilitate. Şeful adjunct al Direcţiei municipale Sănătate, Boris Gâlcă, spune că în Capitală ar putea apărea un mare focar de COVID-19.
„Populaţia noastră foarte conştient şi insistent este iresponsabilă faţă de măsurile recomandate de autorităţi, de a purta mască, de a nu se afla în locuri aglomerate, de a respecta cele mai simple reguli de igienă. Avem o situaţie epidemiologică de mare risc, nemaiîntâlnită, şi riscăm ca Chişinăul să devină un focar generalizat”, a menţionat şeful-adjunct Direcţia Sănătate, Chişinău, Boris Gâlcă.
Preluat de la: Publika.md