O ipoteză interesantă a unor cercetători din Olanda spune că vitamina K, a cărei deficiență poate cauza probleme de coagulare a sângelui, ar putea proteja (puțin) împotriva COVID-19.
Cercetătorii din orașul olandez Nijmegen au observat că pacienții COVID-19 cu cele mai puternice simptome aveau deficiențe majore de vitamina K. Această vitamină, prezentă în mai multe alimente, cum ar fi spanacul, ouăle, fructe de pădure sau brânza albastră, joacă un rol în coagularea sângelui și posibil și în funcția pulmonară, spun autorii unui nou studiu.
Deși este considerată o boală respiratorie, COVID-19 cauzează multe probleme în afara plămânilor, în special probleme legate de coagularea sângelui și degradarea fibrelor pulmonare. Aici s-ar putea simți efectul pozitiv al acestei vitamine, spune profesorul Leon Schurgers, de la Maastricht University, coautor al acestui studiu, pentru Nutraceutical Business Review.
„Nu sugerăm că vitamina K este un tratament pentru COVID-19, dar studiul nostru ilustrează că o carenţă a acestei vitamine e asociată cu un pronostic slab pentru pacienți. Astfel, ipoteza noastră este că vitamina K ar putea duce la rezultate mai bune pentru pacienți, în special în legătură cu sănătatea cardiovasculară, și poate chiar pulmonară”, a declarat profesorul Leon Schurgers.
Cercetătorii au observat că pacienții cu COVID-19, internați la Spitalul Canisius Wilhelmina din Nijmegen aveau un nivel scăzut de vitamina K. Când au comparat 134 de pacienți cu 184 de voluntari neinfectați (grupul de control), cercetătorii au observat că pe măsură ce simptomele erau mai grave, nivelul de vitamina K era mai scăzut.
Preluat de la: Publika.md