O flacără poate provoca incendii de proporții: Ziua Mondială a Mediului, marcată de IGSU (VIDEO)

Astăzi, 5 iunie 2020, este marcată „Ziua Mondială a Mediului”.  Cu această ocazie Inspectoratul General pentru Situații de Urgență s-a alăturat mai multor evenimente online  privind necesitatea protecției mediului în parteneriat  cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. În acest context, pompierii și salvatorii IGSU au venit cu un  mesaj către populație privind respectarea regulilor antiincendiare cu scopul prevenirii incendiilor de vegetație. Arderea gunoiului menajer, dar și a vegetației reprezintă un pericol pentru mediu afectând flora și fauna.

În condiții de umiditate redusă, vânt și temperaturi ridicate, focarele se pot extinde pe suprafețe extinse, nimicind animalele sălbatice, dar și spațiile forestiere.

Specialiștii atenționează că o flacără poate provoca incendii de proporții și prejudicii impunătoare. De  „Ziua Mondială a Mediului” angajații IGSU atenționează cetățenii să fie foarte prudenți la utilizarea focului deschis.

Oamenii sunt îndemnați să nu aprindă iarba și gunoiul menajer pe terenuri agricole, dar și să fie atenți  la igienizarea gospodăriilor. Totodată specialiștii vin cu recomandări și față de cetățenii, care aleg să se odihnească în spații forestiere. Aceștia sunt rugați să nu aprindă ruguri şi focuri de tabără.

Potrivit datelor IGSU, de la începutul anului 2020 în Republica Moldova au fost înregistrate 2839 de incendii de vegetație care au compromis peste   9000 de hectare de teren. În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze numărul  de urgență 112 pentru a evita răspândirea focarelor, care se pot transforma în incendii de proporții.


Preluat de la: Publika.md