Statele Unite sunt în căutarea unei noi baze la Marea Neagră pentru a putea exercita o presiune cât mai mare asupra Rusiei în regiune. Dorința Occidentului de a controla zona strategică a strâmtorii Bosforului și Marea Neagră este atât de mare încât nimic și nimeni nu o poate opri, spun specialiștii ruși, potrivit publicației grecești Pentapostagma.
Redăm articolul integral, tradus de Rador:
În ultimii ani, deși numărul bazelor militare NATO în Europa a crescut semnificativ, acest lucru nu este suficient pentru Statele Unite.
Într-un comentariu pentru Baltnews, analistul politic Alexander Asafov a subliniat că Pentagonul este interesat de mult timp de regiunea Mării Negre şi există mereu chestiunea dezvoltării unei noi baze militare a SUA. Dorinţa Washingtonului este să crească presiunea în jurul graniţelor ruseşti.
„Pentagonul dorește o nouă bază militară nu numai pentru a amplasa rachete balistice americane în regiunea Mării Negre, ci și pentru a o transforma într-o „zonă de restricție” pentru Rusia. Acest plan trebuie implementat pentru a fi aplicată strategia globală a SUA cu privire la crearea nivelurilor maxime de tensiune la graniţele Federaţiei Ruse”, spune specialistul.
Potrivit estimărilor analiștilor de la Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA), „centrul de greutate” al NATO va fi mutat în România pentru ca alianța să obțină o poziție dominantă la Marea Neagră, așa cum s-a întâmplat şi în cazul statelor baltice. Subliniem că Institutul CEPA a devenit unul dintre cele mai puternice centre specializate de analiză din Statele Unite.
„Consolidarea NATO în România este foarte probabilă. În plus, acesta este de asemenea un bun motiv de a realiza cheltuieli pentru necesități militare, fiind una dintre pârghiile serioase ale economiei SUA” a declarat specialistul rus, adăugând că ţările fidele Statelor Unite, printre care România, ar fi fericite să primească un „ajutor” militar bun din partea SUA.
Directorul Centrului pentru Analiză Politică, Pavel Danilin, este de acord şi că interesul SUA pentru România se datorează faptului că Pentagonul este extrem de nemulţumit faţă de poziţia alianţei în acest punct al planetei. Potrivit analistului, România oferă perspective bune pentru dezvoltarea unei flote NATO la Marea Neagră. Există de asemenea baze construite în perioada în care ţara făcea parte din tabăra socialistă.
Danilin este convins că Bucureştiul şi Washingtonul vor putea conveni asupra creării unei noi baze a NATO în regiune imediat ce vor rezolva chestiunea economică. Tot el atrage în acelaşi timp atenţia asupra faptului că în relaţiile cu Turcia, Casa Albă are probleme serioase, prin urmare, Washingtonul are nevoie de o soluţie alternativă în zona Mării Negre pentru a ameninţa interesele Rusiei la graniţele ei sud-vestice.
În același timp, expertul subliniază că apariția unor baze NATO în România ar putea provoca o creștere serioasă a tensiunii în regiunea Mării Negre. „Dacă americanii reuşesc într-un fel să obţină o bază navală cu nave de război în apele teritoriale ale României, Rusia va fi pur şi simplu obligată să răspundă. La Kaliningrad, Federaţia Rusă a fost obligată să desfăşoare rachete Iskander” a declarat Danilin.
Trebuie semnalat, însă, că va fi greu pentru Marina Militară a SUA să-şi sporească prezența în România. Problema este că acordul de la Montreux interzice Turciei să permită tranzitarea Bosforului pentru mai mult de nouă nave de război ale unuia dintre statele de la Marea Neagră. În plus, în această regiune navele de război străine nu pot rămâne mai mult de 21 de zile, iar gabaritul total al acestora nu ar trebui să depășească 15 mii de tone.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, știind toate acestea, ar urma să construiască un canal care nu va mai respecta legi și acorduri precum cel de la Montreux. „Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, proiectează un canal de 45 de kilometri prin Istanbul, care va conecta cele două mări. Acest canal nu va respecta restricțiile internaționale și va oferi Turciei controlul asupra circulației navelor de război în regiune”, a declarat expertul rus.
Noi pur şi simplu reamintim că în urmă cu trei zile, a fost declarată, total întâmplător, de către Erdogan o regiune din estul Traciei drept zonă militară. Este vorba despre o zonă de pe ţărmul Mării Negre din regiunea KIRKLARELİ, situată la circa 5 kilometri de graniţele cu Bulgaria, care a fost declarată zonă militară cu acces interzis, de gradul al doilea. Această zonă militară cu acces interzis acoperă o suprafaţă de circa 20 de kilometri pătraţi.
Potrivit unor scenarii, se pare că Ankara pregăteşte o bază militară în regiune, care va avea acces la Marea Neagră, dar şi în teritoriu şi în care nu vor exista atât de multe restricţii de intrare pentru navele militare NATO, potrivit Tratatului de la Montreux.
După proiectul de lege adoptat de Erdogan pentru controlul Strâmtorii Bosforului de către preşedinţia turcă, luând în esenţă controlul din mâinile primarului actual al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, avem, după cum o arată lucrurile, evoluţii vertiginioase în regiune.
Turcia şi Erdogan „vor vinde” Rusia pentru NATO în ciuda alianţei lor, şi atunci fie ce-o fi.
Turcii vor să reducă importanţa bazei de la Alexandroupoli din Grecia?
După anunţarea declarării unei zone din Tracia de Est drept zonă militară de către cabinetul lui Erdogan, ne aflăm foarte probabil în faţa unuia dintre planurile de cea mai mare anvergură ale lui Erdogan în relaţie cu NATO.
Posibila construire a unei baze NATO în Turcia, în Tracia de Est, va reprezenta principalul punct de tentaţie pentru NATO, cu prezenţa unor viitoare forţe NATO în interiorul Mării Negre, soluţionând parţial problema Tratatului de la Montreux, care nu permite ca navele militare NATO să rămână în regiune mai mult de 21 de zile.
În acelaşi timp, Borisov, printr-o finanţare NATO, pregăteşte cea mai mare bază NATO la Varna, pentru limitarea acţiunii flotei ruseşti, numai că Erdogan va acţiona probabil împotriva planurilor lui şi îi va lua „prada din gură”.
Erdogan aşteaptă o finanţare extrem de serioasă din partea SUA pentru a salva economia în declin a ţării, printr-un schimb monetar cu Rezerva Federală a SUA, în condiţiile în care există reacţii vehemente pe plan intern care îl fac extrem de vulnerabil.
„Momeala” pe care o întinde Occidentului va fi uriaşă şi va transforma Turcia într-o ţară cu o importanţă geopolitică încă şi mai mare.
O bază militară la Marea Neagră pe teritoriu turcesc, de care NATO se va folosi în mod firesc, ar „anula” automat şi marea importanţă a bazei de la Alexandroupoli, Grecia, şi pe cea a bazei de la Varna şi ar oferi alianţei avantaje împotriva Rusiei.
Controlarea Strâmtorii Bosfor, care reprezintă o preocupare importantă a NATO, ar fi mai uşor de realizat, iar navele militare NATO şi submarinele ar intra şi ar pleca din Marea Neagră cu o siguranţă mai mare.
În corelaţie cu celebrul proiect al unui canal prin Istanbul, Ankara implementează punct cu punct un plan care îi va conveni Occidentului şi va irita Moscova la modul absolut.
Preluat de la: Timpul.md