Numărul profesorilor din şcolile din ţară este din ce în ce mai mic. Potrivit ministerului Educaţiei, în prezent, deficitul este de peste două mii de cadre didactice. Cu o soluţie vine deputatul PAS Vladimir Bolea. El a înregistrat un proiect de lege prin care propune ca tuturor absolvenților instituţiilor cu profil pedagogic care acceptă un loc de muncă în special în școlile din mediul rural să le fie oferite timp de 3 ani indemnizații de 120 de mii de lei. În prezent, de acest sprijin beneficiază doar cei care au învățat pe locuri finanțate de la bugetul de stat.
Potrivit notei informative a proiectului de lege, datele colectate de la structurile locale de specialitate din domeniul educației, în 2017, în instituțiile de învățământ general au fost 1875 de posturi didactice vacante, în 2018 au fost 2032, iar anul trecut, 2174.
Deputatul PAS susține că, în prezent, numărul absolvenţilor repartizaţi în şcolile din țară este prea mic.
„În 2019, au absolvit 1495, dintre care 814 la buget, de specialiști în domeniul educației, dintre care au fost repartizați în instituțiile de învățământ și au primit indemnizaţiile doar 292 de cadre didactice. Respectiv, 1203 tineri specialiști au rămas defavorizați”, a spus Vladimir Bolea, deputat PAS.
Ministerul Educației a elaborat un proiect de hotărâre în acest sens acum câteva luni. Potrivit estimărilor ministerului, modificările propuse vor permite repartizarea anuală a aproximativ o sută de specialiști.
„Această hotărâre urmează să fie aprobată în cel mai scurt termen. Pentru anul 2020, suma suplimentară ar constitui 400 de mii de lei. Ministerul a identificat aceste resurse”, a zis Natalia Grîu, secretar de stat la ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
Deciziile finale privind aprobarea celor două iniţiative care ar rezolva problema lipsei cadrelor didactice în şcoli vor fi luate de Guvern şi Parlament. În prezent, în sistemul de învățământ general sunt 28 de mii de profesori. Salariul mediu în domeniu este de şapte mii de lei.
Preluat de la: Publika.md