Europa face un salt către normalitate în pofida pandemiei / Grecia redeschide GRĂDINIȚELE

Europa îşi accelerează luni întoarcerea către aparenţa unei normalităţi – de la deschiderea Coloseumului la Roma şi până la deschiderea magazinelor la Moscova – în faţa pandemiei covid-19, care continuă să facă ravagii în America Latină, relatează AFP.

În pofida unei creşteri a bilanţului zilnic al cazurilor de covid-19, capitala rusă relaxează restricţiile şi autorizează magazinele nealimentare să redeschidă – la mai bine de două luni dupăce au fost închise – şi locuitorii să se plimbe, cu condiţia să poarte o mască de protecţie şi să respecte un sistem complex de intervale orare.

”Banii vor reîncepe să circule”, se felicită Olga, o vânzătoare la un butic de poşete şi bijuterii, fericită să vadă câţiva clienţi revenind.

În pofida faptului că deplasările dintr-o ţară în alta rămân adesea imposibile, locurile foarte frecventate de turişti se deschid din nou publicului în Europa – Marele Bazar de la Istanbul, cu cele aproximativ 3.000 de buticuri şi 30.000 de negustori, şi Coloseumul de la Roma, iluminat cu această ocazie în culorile italiene.

Redeschizând cel mai vizitat loc din ţară, după redeschiderea mai multoraltor locuri şi monumente celebre, Italia speră să relanseze cât mai rapid sectorul turismului, pus în dificultate de pandemia covid-19, care s-a soldat cu peste 33.000 de morţi în peninsulă.

Accesul la monumentul emblematic al Romei antice, în centrul Oraşului Etern este supus unor reguli drastice – măşti şi luarea tenperaturii vizitatorilor şi personalului, itinerarii securizate, rezervări obligatorii şi orare modificate în vederea evitării aglomerării la ore de vârf.

În Anglia, şcolile – închise de la jumătatea lui martie – primesc din nou copii cu vârste cuprinse între patru şi şase ani şi zece-11 ani, spre marea nemulţumire a sindicatelor profesorilor şi colectivităţilor locale, care denunţă această măsură drept prematură.

”Nu le putem promite într-adevăr părinţilor că copiii lor vor rămâne la doi metri unii de alţii tottimpul”, a recunoscut Bryony Baynes, directoarea unei şcoli primare de la Worcester, în vestul Angliei.

Ministrul Educaţiei Gavin Williamson – un membru al Guvernului lui Boris Johnson care este acuzat aprig de faptul că a întârziat să acţioneze împotriva covid-19 – a subliniat în presă ”nevoia de a merge înainte”.

PESTE 370.000 DE MORŢI

Tot în Regatul Unit – cea mai îndoliată ţară din Europa de pandemie, cu peste 38.000 de morţi -, adunările de şase persoane sunt de-acum autorizate, iar persoanele cele mai fragile – obligate să se izoleze total – pot ieşi în mod prudent.

Unele magazine, precum concesiunile de automobile sau pieţele, îşi pot relua de asemenea activitatea.

În lume s-a depăşit pragul de 370.000 de morţi din cauza covid-19, la peste 6,1 milioane de cazuri, potrivit unui bilanţ întocmit duminică, la ora 19.00 GMT (22.00, ora României) din surse oficiale de către AFP. Aceste bilanţuri sunt considerate puternic subestimate.

În pofida unor temeri cu privire la un al doilea val de covid-19, un parfum de normalizare pluteşte de asemenea în Finlanda – în restaurante, biblioteci şi alte locuri publice -, în Grecia – grădiniţe şi şcoli primare -, în România – cafenele, restaurante, plaje – sau în Albania, Norvegia, Spania şi Portugalia.

”Sper să vină oameni, pentru că totul este foarte nou”, declară pentru AFP producîtorul şi distribuitorul Pedro Borges, care exploatează cinematograful Ideal de la Lisabona, autorizat să se redeschidă, lafel ca şi concurenţii săi.

În ceea ce-i priveşte pe francezi, ei aşteaptă cu nerăbdare redeschiderea cafenelelor şi restaurantelor marţi, dar şi ridicarea interdicţiei de a se deplasa pe distanţe de peste 100 de kilometri de la domiciliu.

În alte părţi ale lumii, Coreea de Nord, scrie presa sud-coreeană, îşi redeschide şiea şcolile, la două luni după ce le-a închis ca măsură de precauţie.

Phenianul nu a raportat niciun caz de covid-19, însă experţii se îndoiesc de acest lucru, în contextul în care noul coronavirus din China vecină s-a răspândit pe toate continentele.

VIOLENŢE

Tabloul este însă mult mai sumbru în America Latină – devenită epicentrul pandemiei covid-19 – unde a contaminat peste un milion de persoane.

În Brazilia, de departe cea mai afectată ţară din regiune, cu peste 500.000 de cazuri şi peste 30.000 de morţi -, epidemia provoacă o ascensiune a tensiunilor politice privind modul de luptă împotriva bolii.

Confruntări au izbucnit duminică la seara la Sao Paulo între susţinători şi adversari ai preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

Liderul extremei drepte minimalizează gravitatea epidemiei, se opune măsurilor de izolare ordonate de diverse autorităţi locale şi a făcut o baie de mulţime duminică la Brasilia, încălcând reglementările de distanţare socială impuse în vederea opririi contagiunii.

El a îndemnat de asemenea la o reluare a campionatelor de fotbal. ”Cum fotbaliştiisunt tineri şi sportivi, riscul morţii ăn cazul în care iau virusul este infinit de redus”, a declarat el.

Apelul său a fost primit prost. Directorul sportiv al FC Sao Paulo, fostul idol al Paris SG, Raï, l-a îndemnat să demisioneze.

La Sao Paulo, câteva sute de persoane s-au bătut în stradă, în pofida intervenţiei poliţiei, care a tras cu gaze lacrimogene, la ciocniri între o manifestaţie ”împotriva fascimsului” şi o adunare a susţinătorilor preşedintelui, veniţi să protesteze faţă de izolare.

În Statele Unite, unde bilanţul epidemiei este cel mai mare din lume (104.356 înregistrate duminică), criza sanitară este agravată, de asemena, de clivaje politice profunde, iar de o săptămână de o flacără de futie după moartea unui bărbat de culoare, George Floyd, după arestarea sa de către un poliţist alb la Minneapolis, în Minnesota.

Pe continentul american, pandemia continuă să facă ravagii în Mexic, unde bilanţul se apropie de 10.000 de morţi, şi în Peru, unde ameninţă spitalele cu prăbuşirea.

Pagubele economice pe care le-a cauzat au determinat Chile şi Peru să ceară linii de credit Fondului Monetar Internaţional (FMI), în valoare totală de aproape 35 de miliarde de dolari.

 


Preluat de la: Timpul.md